Нови жертви на насилието в Сирия

  • 28 януари 2012 21:21

  • 1045
  • 0
Нови жертви на насилието в Сирия
©

11 души бяха убити край сирийската столица Дамаск в хода на продължаващата вече четвърти ден масирана операция на правителствените сили срещу опозицията, предаде ДПА, като се позова на активисти.

Според тях силите за сигурност и армията атакуват райони в покрайнините на Дамаск и в централните провинции Хама и Хомс, които са център на протестите срещу режима. Четвърта армейска бригада под командването на Махер ал Асад, брат на президента Башар ал Асад, оглавява "кървавите операции", каза активистът Ахмед ал Малах от столицата.

Държавните медии съобщиха за експлозия в газопровод в град Дейр аз Зур, на 450 км източно от Дамаск. Според активисти тя е причинена от заблуден снаряд, изстрелян от армейски танк, посочва ДПА.

Ройтерс също цитира активисти, според които телата на 17 мъже, арестувани от правителствените сили при военната операция тази седмица в град Хама, са били намерени изхвърлени по улиците на града с огнестрелни рани в главите. "Те са били убити като при екзекуция, предимно с по един куршум в главата. Краката им бяха вързани с вериги като послание към хората да спрат съпротивата", каза по телефона от Хама активистът Абу ал Уалид.

Друг активист потвърди, че труповете с вързани ръце и крака се валяли в четвъртък вечерта по улиците на три квартала в града. По думите му жертвите били на различна възраст - един над 60, друг над 40, а неколцина под 30 години. Три от телата са били идентифицирани, като едно от тях било на дезертьор от полицията, посочва БТА.

Арабската лига преустанови временно работата на своите наблюдатели в Сирия заради ескалацията на насилието в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изявление на генералния секретар организацията Набил ал Араби. "Предвид критичното влошаване на ситуацията в Сирия и продължаващата употреба на насилие, бе решено да бъде спряна незабавно работата на мисията на Арабската лига в страната до разглеждането на въпроса от съвета на лигата", се отбелязва в текста. Набил ал Араби е поискал от ръководителя на мисията - суданския генерал Мохамед Ахмед Мустафа ад Даби - да вземе всички необходими мерки, за да гарантира сигурността на нейните членове.

Наблюдателите ще останат в Сирия, но ще спрат временно работа, заяви по-рано представител на базираната в Кайро панарабска организация. Друг източник от панарабската организация уточни, че все още не е насрочена дата за среща на нейния съвет.

Ръководителят на мисията на Арабската лига в Сирия заяви, че насилието е нараснало значително от вторник, по-специално в централните градове Хомс и Хама и северозападния Идлиб. Най-малко 193 души, повечето от които цивилни, са били убити в страната от вторник насам, посочва АФП.

Арабската лига разположи 165 наблюдатели в Сирия на 26 декември в съответствие със споразумение с режима в Дамаск, за да следят за прилагането на изготвения от неин план за прекратяване на насилието и излизане от кризата. Във вторник Сирия се съгласи мандатът на мисията да бъде удължен с един месец до 24 февруари, припомня ИТАР-ТАСС. Броят на наблюдателите обаче намаля до 110, след като шестте държави от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) изтеглиха своите 55 представители.

Генералният секретар на Арабската лига и премиерът на Катар ще отпътуват за Ню Йорк, за да поискат от Съвета за сигурност на ООН да подкрепи арабския план за излизане от кризата в Сирия, който предвижда президентът Башар ал Асад да предаде властта. Сирийските власти отхвърлиха инициативата като груба намеса във вътрешните работи на страната.

Съветът за сигурност обсъди внесена от европейски и арабски държави проекторезолюция за спиране на кръвопролитията в Сирия. Русия, която заедно с Китай наложи вето на предишна резолюция по въпроса, заяви, че и новият текст е неприемлив в сегашната си форма, но в същото време изрази готовност да го обсъди.

Арабската лига води консултации с Русия преди заседанието на Съвета за сигурност, съобщи днес заместник-генералният секретар на организацията Ахмед Бин Хали, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че Набил ал Араби е разговарял по телефона с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Последвайте канала на

1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини