Ердоган: Турция иска да отвори посолство в Източен Ерусалим

  • 18 декември 2017 10:12

  • 3620
  • 6
Ердоган: Турция иска да отвори посолство в Източен Ерусалим
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва декларира намерението на страната да открие посолство в Източен Ерусалим. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за този ход.

В реч пред партиен конгрес в Караман Ердоган изтъкна, че Турция вече е признала Източен Ерусалим като столица на Палестина, но не е отворила посолство в града, защото той се намира под окупация. Турският лидер обаче допълни, че денят, в който това ще се случи, наближава. По думите му консулството на страната в града ще бъде превърнато в посолство.

Междувременно, премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че "извършилите грешната стъпка за Ерусалим ще съжаляват за това". Вчера турският министър-председател посочи, че турският консул в Ерусалим де факто действа като посланик в палестинската държава. Той добави, че решението на Турция да признае Източен Ерусалим като палестинска столица няма да се промени и подкрепата на Анкара за Ерусалим във всички международни организации ще продължи.

Във вътрешен план президентът Ердоган подчерта, че борбата с организацията на Фетуллах Гюлен ще продължи, докато и последният й член не бъде изправен пред закона.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман призова за преразглеждане на икономическите отношения на страната му с Турция след изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да открие посолство в Източен Ерусалим в отговор на решението на Вашингтон да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

Призивът Либерман отправи в страницата си във Фейсбук, като изтъкна, че е против строителството на газопровод от Израел през Турция в Европа. Според него ще бъде голяма стратегическа грешка, ако образно казано, вентилите на газопровода са в ръцете на Ердоган.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3620 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.12.28 | 11:33

5
Цървули!!!Миризливият фес,се опитва да дразни Израел!!!Само че евреите,не се церемонят много с подобни мюсюлмански боклуци!!!Преди няколко години,израелски командоси застреляха 9 турци от екипажа на кораб,който се опита да пробие блокадата на Газа!!!Туркия ке падне!!!
???

2017.12.28 | 11:33

6
Корабът беше с хуманитарна помощ, евреите застреляха и граждани на други държави. Естествено невъоръжени. Гордост?
заекът

2017.12.26 | 21:20

4
хитро

2017.12.26 | 21:20

3
не е хитро а подло, но какво да очакваш от фес!
netaniahui

2017.12.26 | 21:20

2
Bravo Erdogan ti da ne si po dolen ot tramr shtom toi moje i ti mojesh da obiaviavash ti si nai velikia Prezident ne im se davai na tia maloumni hamerikanci evrei i tem podobna sgan
asdf

2017.12.22 | 02:09

1
да иде да го освободи като е много курнас

Добави коментар

Водещи новини