Николай Младенов: Има риск от ескалация на насилието в Близкия Изток

  • 08 декември 2017 19:14

  • 1511
  • 3
Николай Младенов: Има риск от ескалация на насилието в Близкия Изток
© Булфото (архив)

ООН е "изключително обезпокоена от рисковете от ескалация на насилието" след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим за столица на Израел.

Това заяви днес специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, цитиран от Ройтерс и АФП. Той говори чрез видеоконферентна връзка от Ерусалим на извънредно заседание на Съвета за сигурност в Ню Йорк, посветено на въпроса. "От 6 до 8 декември са обявени "три дни на гнева", припомни Младенов и предупреди, че това поражда риск от провокиране на "религиозен радикализъм". Специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток призова лидерите в целия свят да "покажат мъдрост", за да възстановят спокойствието в региона.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано по искане на Великобритания, Франция, Швеция, Боливия, Уругвай, Италия, Сенегал и Египет, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че хиляди палестинци излязоха на протести срещу решението на Тръмп. Стотици от тях пострадаха и най-малко един бе убит в сблъсъци с израелски войници днес.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1511 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ii

2017.12.09 | 23:40

3
От къде изпълзя бе плъх?
риск ли?

2017.12.09 | 23:40

2
БОЯ ВИ Е СИГУРЕН ЧИФУТ ГАДЕН.

2017.12.09 | 23:40

1
ДАЙТЕ БИБЕРОНА НА НИКОЛАЙЧО

Добави коментар

Водещи новини