Бившият посланик на България в ООН: Ще има много страдания и от двете страни заради Ерусалим

  • 08 декември 2017 07:40

  • 4520
  • 2
Бившият посланик на България в ООН: Ще има много страдания и от двете страни заради Ерусалим
©

Тръмп предприе този ход, защото даде предизборно обещание и с цел да заглуши конфликтите в САЩ срещу него. Той е извънсистемен играч, а това е проблем за международните отношения. Това каза бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров в ефира на БТВ.

„Факт е, че Ерусалим е столица на Израел. „Мирният процес в Осло, койро призна палестинците да имат своя държава, е поставен под сериозна опасност. Поставена е на карта стабилността в региона. Ще има много страдания и от двете страни. Има наблюдатели, които казват, че сегашното статукво е толкова неприемливо, че трябва да стане нещо, за да се разбие. Според мен това решение ще забави мирния процес в региона. Палестинците трябва да признаят на практика правото на Израел да съществува. Докато това не се случи няма да има мир“, заяви дипломатът.

По думите на Тафров стъпката на Тръмп дава подови на всички екстремисти в Близкия Изток. Вероятно ще има нова интифада, допусна той.

„Конфликт между САЩ и Иран няма да възникне заради Ерусалим. По думите му трябва да се приключи с подклаждането на напрежение в Палестина от страна на екстремистките лидери. Всички ще скочат, това е ясно. Важен е дългосрочният план – да се ограничат щетите. Нужно е да се ограничи насилието. Тук има много сериозна отговорност на регионалните и световните лидери, за да се ограничат щетите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4520 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.08 | 22:21

2
Асанов Мехмед: Палестина е област, като Мизия, Тракия, Македония, никога не е била държава.
kbi

2017.12.08 | 20:17

1
ТОЗИ ПЪТ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПЕДЕРАСЪТ ТАФРОВ Е ПРАВ.

Добави коментар

Водещи новини