Рекорден брой жени служат в бойните части на израелската армия

  • 03 декември 2017 19:27

  • 2582
  • 1
Рекорден брой жени служат в бойните части на израелската армия
© Pixabay

Израелската армия обяви днес, че жените, служещи в бойните й части, са достигнали рекорден брой тази година, предаде Франс прес. През 2017 г., 2700 жени са постъпили на военна служба в бойните части, каза пред журналисти израелски офицер, като се позова на данните, публикувани след набора от ноември.

Март и ноември са двата основни месеца за набиране на редовни военнослужещи в израелската армия. Задължителната военна служба за мъжете е две години и осем месеца, а за жените - две години. Повечето жени служат в смесени части. Офицерът подчерта, че в граничните войски делът на жените се е увеличил от 15 на 35 процента за последните 3-4 години.

За набирането на ултраортодоксални евреи във въоръжените сили, офицерът каза, че поставената от правителството цел е била 3200 ултраортодоксални евреи да постъпят на военна служба не е постигната, тъй като са приели да служат 2850. Въпросът дали ултраортодоксалните евреи да служат в армията отдавна е повод за дискусии в Израел и редовно става причина за сблъсъци между представители на тяхната общност (около 10 на сто от населението на Израел) и полицията. Върховният съд се произнесе през септември, че ултраортодоксалните евреи трябва да постъпват в армията за задължителна военна служба, както всички останали, но прилагането на това решение бе отложено с една година, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
2582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.07 | 09:52

1
не ни интересува нищо за израел, те не ни мислят доброто

Добави коментар

Водещи новини