Британска медия: Кралска чистка в Саудитска Арабия

  • 06 ноември 2017 10:32

  • 2291
  • 0
Британска медия: Кралска чистка в Саудитска Арабия
© gettyimages (архив)

Десетилетия наред религиозната върхушка в Саудитска Арабия държеше огромна власт, налагаше публичното поведение, определяйки какво е правилно и погрешно, и използваше петролното богатство на кралството за налагане на нетолерантна версия на исляма по света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Сега принцът престолонаследник Мохамед бин Салман ограничава правомощията й като част от кампания да наложи контрол над кралството и да въведе по-толерантен ислям, пише изданието. Преди извършените в събота арести на принцове и бивши министри по обвинения в корупция принц Мохамед лиши религиозната полиция от правомощията й да извършва арести и разшири възможностите на жените в обществения живот, включително с обещанието да им даде право да шофират. Задържани са десетки радикални духовници, а други са определени да говорят публично за уважаването на другите вери - тема, която някога бе анатема за религиозния апарат на кралството.

Ако тези промени се задържат, те може да означават историческо пренареждане на Саудитска Арабия чрез намаляване на ролята на твърдолинейните духовници при изготвянето на политиката. Тази промяна може да се пренесе и в други страни чрез смекчаване на износа на безкомпромисната саудитска версия на исляма, уахабизма, който е обвиняван в подклаждане на нетолерантност и тероризъм. Озаптяването на религиозната върхушка е и изключително важна част от усилията на принца да поеме под свой контрол традиционните лостове на властта в Саудитска Арабия. Арестите в събота изглежда неутрализираха потенциални съперници в кралския род и изпратиха предупреждение на деловите среди да проявят послушание, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Кралската чистка разтърси саудитските елити", гласи заглавието на британския в. "Гардиън". Този ход укрепва властта на принц Мохамед бин Салман в опита му да реформира саудитската икономика и общество, пише изданието. Ръководството на Саудитска Арабия извърши най-дръзкия си ход досега за укрепване на властта на младия принц престолонаследник Мохамед бин Салман, като арестува 11 принцове, един от най-богатите хора в страната и десетки бивши министри с аргумента за антикорупционна чистка. Този ход отстрани най-малко 20 високопоставени лица, включително милиардера принц Алуалид бин Талал. Това разтърси елита в кралството, които смятаха, че високопоставените членове на династията са недосегаеми, отбелязва вестникът.

Близки до престолонаследника хора казаха, че този ход има за цел да прекрои публичното поведение в страна, където покровителството и връзкарството често решават бизнес сделките и високопоставени семейства получават големи комисиони от доходоносни договори.

Други хора в Рияд обаче описват този ход като очевиден опит да се изкоренят инакомислещите и политическите съперници от амбициозния престолонаследник, който налага властта си над повечето сектори на обществения живот в Саудитска Арабия. Тези действия засилват контрола на принц Мохамед над службите за сигурност на кралството, които дълго време бяха ръководени от отделни влиятелни клонове на кралския род.

През последните десетилетия корупцията в Саудитска Арабия е повсеместна и принц Мохамед обеща да направи бизнес сделките по-прозрачни. Зрелищността на арестите на членове на кралския род би придало тежест на твърденията, че се вземат сурови мерки срещу корупцията. В кралството обаче се прави бизнес по такъв начин, че твърде малко високопоставени фигури не са свързани със сделки, чието сключване би се смятало за корупционно в много други страни, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
2291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини