Азербайджан, Иран и Русия зоват за спазване на споразумението за иранската ядрена програма

  • 01 ноември 2017 21:25

  • 2025
  • 2
Азербайджан, Иран и Русия зоват за спазване на споразумението за иранската ядрена програма
© Gettyimages

Всички страни по ядреното споразумение с Иран трябва да се придържат към своите ангажименти, се казва в съвместна декларация, подписана днес в Техеран от президентите на Азербайджан, Иран и Русия, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Трите страни се договориха да засилят сътрудничеството си в петролната и газовата индустрия, включително добива и обмена на петрол и петролни продукти, се казва още в декларацията.

Застанал до президентите на Иран и Азербайджан Хасан Рохани и Илхам Алиев, руският държавен глава Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 заяви, че положението в Сирия и мирните преговори за кризата там се развиват положително. Той подчерта, че никоя държава не е в състояние сама да намери изход от сирийската криза. Сътрудничеството между Техеран и Москва е необходимо за установяване на стабилност и мир в Сирия, каза Рохани на съвместната пресконференция, излъчвана по иранската телевизия.

По думите му това сътрудничество е важно и за борбата срещу тероризма. Путин се съгласи, че Русия и Иран работят "много продуктивно и успяват да съгласуват позициите си по сирийската проблематика". Той констатира, че благодарение на тези усилия, както и на усилията на Турция се подобрява ситуацията на територията на Сирия в борбата с тероризма, а освен това последният кръг от преговорите в Астана е завършил положително.

Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се срещна и с върховния духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей, който му каза, че Техеран и Москва трябва да засилят сътрудничеството си, за да поставят САЩ в изолация и да възстановят мира в Близкия изток, предаде иранската телевизия. "Цялостното решаване на сирийската криза се нуждае от сътрудничеството между Иран и Русия. Нашето сътрудничество може да изолира Америка. Това сътрудничество ще възстанови стабилността в региона".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2025 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
русофил - парцал

2017.11.02 | 17:15

1
преди 30 години нищо не се случваше в света преди да питат Pycия , а сега Pycия зове от декларации
ШИБАН ТРОЛ

2017.11.02 | 17:15

2
гълтай и се потапяй.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини