Турски военни навлизат в Сирия след сблъсъци с бунтовниците (обновена)

  • 08 октомври 2017 14:03

  • 11313
  • 6
Турски военни навлизат в Сирия след сблъсъци с бунтовниците (обновена)
© Getty Images/Guliver (архив)

Турски военни сили са навлезли днес в сирийската провинция Идлиб на границата с Турция, ден след като Анкара обяви, че предстои операция в този район, според съобщения на сирийските бунтовници и на наблюдатели, предаде ДПА.

Конвой от турски военни автомобили с разузнавателни части е преминал границата в северозападната сирийска провинция Идлиб, ескортиран от джихадисти от групировката "Тахрир аш Шам", макар че двете страни часове по-рано размениха огън през границата, съобщи базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Турски части и бойци от "Тахрир аш Шам" размениха артилерийски огън близо до граничното село Кафарлусеин в Идлиб, съобщиха активистите. Бунтовниците от джихадистката коалиция "Тахрир аш Шам", свързана с Ал Кайда, осигуриха по-късно защита на турския конвой, който се отправи към западната част на провинция Алепо, близо до район, контролиран от кюрдски бунтовници, съобщи центърът.

Действията на Турция бяха предприети след споразумение с "Тахрир аш Шам", позволяващо на турски части да заемат позиции край град Африн, контролиран от Силите за защита на народа - кюрдски милиции, които Анкара смята за терористична група, добави центърът, без да посочи повече подробности.

Силите за защита на народа, главният съюзник на САЩ в Сирия, изиграха ключова роля в борбата с "Ислямска държава".

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че е важно да бъде намалено напрежението в близост до турската граница. "Ние ще осигуряваме безопасността в Идлиб и ще си сътрудничим с Русия", каза Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

Турция действа с Русия и Иран за намаляване на насилието в Сирия, включително за превръщане на Идлиб в зона за деескалация, в която турските сили ще наблюдават спазването на примирието.

Турция подкрепи бунтовнически групировки в сирийския конфликт, докато Иран и Русия са на страната на президента Башар Асад. Трите страни обаче обединиха усилията си през последните месеци, като част от преговорите в казахстанската столица Астана за разрешаване на конфликта.

През последните няколко дни турската армия струпа сили близо до границата със Сирия.

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва вчера говори за "сериозна операция" в Идлиб. Той посочи, че силите на сирийските бунтовници, подкрепени от Турция, ще извършват военни операции на територията на провинцията. "Целта е да се създаде зона за сигурност, ние няма да допуснем създаването на терористичен коридор, който ще застраши сигурността на нашата страна", каза Ердоган, имайки предвид сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Кюрдската работническа партия (ПКК), които Анкара квалифицира като терористични групировки, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11313 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.10.22 | 22:57

6
Русия, Иран и Турция показаха истинското си лице, заставайки на страната на Ал Кайда.

2017.10.22 | 22:56

5
Турчулята питаха ли Русия? Путин не е забравил ножа, който му го забиха в гърба със сваления руски самолет!
34

2017.10.22 | 22:56

4
usa= teror

2017.10.17 | 13:02

1
terroRusia

2017.10.17 | 13:03

3
БТА отде знае какво включква договорката, да не са ходили да му духат на Ердоган?

2017.10.17 | 13:02

2
къде е гей ООНето, май копче не могат да им кажат, даже да нахлуят и в гей съюза

Добави коментар

Водещи новини