Башар Асад: Ще гоним с железен юмрук терористите (обновена)

  • 10 януари 2012 11:39

  • 1420
  • 0
Башар Асад: Ще гоним с железен юмрук терористите (обновена)
© gettyimages

Терористите ще бъдат преследвани с "Железен юмрук", каза президентът на Сирия Башар Асад, предаде Би Би си.

„Битката с тероризма е битка за всекиго, това е национална битка, не само правителствена”, добави той в речта си, излъчена по сирийската телевизия. Държавният глава видя чуждестранен заговор дестабилизира Сирия, каза президентът на страната Башар Асад "Страни от региона и сили извън Близкия Изток искат да разрушат държавата ни, всеки може да види заговора, заяви държавният глава по време на реч. Асад произнесе речта за пръв път откакто наблюдатели на Арабската лига пристигнаха в държавата, за да видят как се изпълнява мирния план.

В речта си президентът заяви, че сирийците ще останат непоколебими. "Победата е близо", каза той, защото сирийците няма да се подадат на чуждия натиск. Държавният глава заклейми и санкциите, наложени му от Европейския съюз и САЩ. "Изненадани сме, че много араби се обърнаха срещу Сирия", допълни той. В същото време страната ще приема плановете на организацията за урегулиране на конфликта, стига те да не нарушават суверинитета на страната, обясни Асад.

Асад заяви, че ще насрочи референдум за нова конституция. Допитването ще се проведе през март. Той не изключи възможността преди допитването да бъдат проведени нови избори. По-рано президентът подчерта, че властта в Дамаск няма да провежда бързи реформи.  "Трябва да видим какво имахме преди вълненията и тогава ще започнем промени", подчерта той. Опозицията няма да бъде включена в правителството, защото това ще й даде шанс да шантажира страната. Въпреки обещанията за промени Асад заяви, че няма да подава оставка. Президентът твърди, че се радва на подкрепата на гражданите. 

По време на първата от месеци реч на Башар Асад в размирния град Хомс бяха убити най-малко осем цивилни, заявиха активисти, цитирани от АФП. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини