Най-малко 814 медици са убити в Сирия от началото на войната

  • 15 март 2017 07:44

  • 2264
  • 3
Най-малко 814 медици са убити в Сирия от началото на войната
© Getty Images/Guliver

Най-малко 814 медици са убити в Сирия от началото на войната през 2011 г., а миналата година са зачестили нападенията срещу лечебни заведения от сирийските правителствени войски и руските им съюзници. Това сочи проучване, публикувано в британското медицинско списание "Лансет" и цитирано от Франс прес и Ройтерс.

"2016 беше най-опасната година досега за здравните специалисти в Сирия, където нападенията срещу тях продължават", пише един от авторите на проучването, д-р Самер Джабур от Американския университет в Бейрут. То е извършено от група изследователи, сред които има членове на Американско-сирийското медицинско дружество. Те посочват, че сирийското правителство и руските му съюзници системно атакуват здравните структури. "Тази стратегия е използвана в небивали размери от сирийското правителство и съюзниците му", пишат авторите. Резултатът е стотици убити медици и стотици други хвърлени в затворите или изтезавани. Нападенията срещу здравни заведения са се увеличили от 91 през 2012 до 199 през 2016. 94 на сто от тях са извършени от сирийското правителство и съюзниците му, включително Русия, се казва в проучването.

В коментар за него Световната здравна организация посочва, че войната в Сирия, в която загинаха над 320 000 души, сега е най-голямата криза от хуманитарна гледна точка, както и от гледна точка на бежанци, добавя АФП, цитирана от БТА.

Авторите на проучването пишат, че Сирия е само върхът на айсберга. В Афганистан и Йемен международни хуманитарни организации съобщават всяка седмица за нападения срещу медицински заведения. Пациенти биват убивани, докато пътуват с линейки в Колумбия, линейки се използват за самоубийствени нападения в Афганистан, лекари са избивани в Сомалия, болници са бомбардирани в Афганистан, Йемен и Сомалия. Експертите призовават за по-ефикасно национално и международно законодателство за защита на здравните работници и за по-добри възможности за оказване на медицинска помощ в райони на конфликти, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2264 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.15 | 08:35

3
Браво на Путин!

2017.03.15 | 08:35

2
браво кажи на майка си ,че се е смилила и те е изпикала ,откъде горката ще е знаела ,какъв педал е изпикала..

2017.03.15 | 08:35

1
а ,дали има някой ,който да им вярва ...даже кравите не вярват в тези писания ..нищо ,че те им плащат ..за дупедавството..

Добави коментар

Водещи новини