Светът тръгва към политическо решение на проблема в Сирия

  • 08 март 2017 09:04

  • 3633
  • 2
Светът тръгва към политическо решение на проблема в Сирия
© gettyimages (архив)

Международната общност "постепенно успява да пренасочи ситуацията в Сирия от военната тема към политическо уреждане. Процесът от Астана, женевските преговори - всички тези събития трябва да бъдат забелязани и подкрепени от Европейския парламент, както ги подкрепя Федералното събрание" - сенатът на Русия. Това заяви Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент, съобщава в. "Аргументи и факти".

Косачов говори по време на видеконференция между руски и европейски парламентаристи, организирана от осведомителната агенция "Русия сегодня". На форума участниците споделиха впечатления от общото си посещение в Сирия през декември. Сенаторът изрази надежда, че при следващо пътуване депутатите ще могат да посетят Палмира, Алепо и други сирийски градове, които лека-полека се връщат към нормалния живот, добавя изданието.

Вчерашната среща в Анталия, където разговаряха началниците на генералните щабове от Турция, САЩ и Русия, показва "напредък в разбирането на отношенията между нас, включително в американското общество". Това мнение на друг руски сенатор - Владимир Джабаров, говорил пред телевизия "Царград". Според Джабаров хората на Запад вече "разбират, че Ислямска държава (ИД) е зло не само за Сирия или за Русия. ИД е световно зло", подчертава руският политик. Следващият град, в който ще се организира съвместна международна антитерористична операция, най-вероятно ще е Ракка в Сирия, прогнозира той.

"Анкара хвърли в бой елита на специалните си части" - морски пехотинци, разузнавачи и диверсанти, изпратени от турското военноморско командване в Сирия, където да се включат в операцията "Ефратски щит", пише "Известия". Това обаче е само част от усилията за увеличаване на турския контингент в района на Манбидж. В най-скоро време около този сирийски град се очаква сериозна политическо-дипломатическа борба, смятат експерти, цитирани в статията.

Ситуацията в района е много сложна и крие риск от инциденти и "приятелски огън", отбелязва политологът Иван Коновалов. "С оглед вътрешнополитически причини президентът Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва трябва да демонстрира пред турското общество успехи в борбата със сирийските кюрди. Но САЩ и Русия отправиха ясен сигнал, че няма да му позволят да завладее Манбидж. Това поведение от страна на съюзници, особено на САЩ, е удар в гърба за Анкара", казва аналитикът. Бъдещето на Северна Сирия ще стане обект на твърде сериозен политически пазарлък и присъствието на мощна групировка турски войски в района е силен аргумент в този пазарлък, допълва Коновалов.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и екипът му проучват възможностите за "напредък във връзка със Сирия" в отношенията с Русия, информира "Газета". Онлайн изданието цитира високопоставен служител от Държавния департамент. Тилърсън и хората му "проучват как може да се придвижим напред във връзка със Сирия и други някои въпроси", заявил дипломатът, запитан за сътрудничеството с Русия. По думите му Тилърсън "изпитва голямо уважение към Русия". "Има области, които си остават предизвикателства за нас, и трябва да преминем през тях", добавил той.

Междувременно Пентагонът смята да разшири диалога с руските въоръжени сили в Сирия и Ирак, припомня "Газета" съобщения от февруари. Русия продължава да снабдява с хуманитарни помощи сирийското население. През последното денонощие руските военни в страната осъществиха осем хуманитарни акции - шест в провинция Алепо и по една в Латакия и Кунейтра, пише "Вести". Доставени бяха общо над осем тона хуманитарни товари; помощи бяха раздадени почти на три хиляди жители, информира руският Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия.

Руските военни в Сирия доставят там и хуманитарни помощи, подготвени по линия на ООН. Над 20,4 тона такива помощи - хранителни продукти, бяха хвърлени с парашутни платформи в района на град Дейр аз Зур, посочва "Вести".

Последвайте канала на

БТА
3633 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.12 | 15:12

1
Пак груба грешка! Пияните , тъпи и мързеливи руснаци, освен от тояга, от друго не разбират! Рейгън го доказа и СССР се разпадна!
токат

2017.03.12 | 15:12

2
скоро не си ял бой

Добави коментар

Водещи новини