Башар Асад отхвърли идеята на Тръмп за зони за сигурност в Сирия

  • 10 февруари 2017 15:02

  • 5124
  • 0
Башар Асад отхвърли идеята на Тръмп за зони за сигурност в Сирия
© Getty Images/Guliver

Сирийският президент Башар Асад отхвърли идеята на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за създаване на "зони за сигурност" в Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Миналия месец Тръмп каза, че неговото правителство обмисля обособяването на зони за сигурност в Сирия, в които да бъдат настанени хората, принудени да напуснат домовете си заради войната. Тогава Тръмп не навлезе в подробности, припомня Франс прес.

В интервю за Яху нюз Асад каза: "Зони за сигурност за сирийците могат да бъдат установени само когато имате стабилност и сигурност". Той добави, че такива зони могат да бъдат обособени "там, където няма постоянен поток от терористи, подкрепяни от съседни страни или от западни страни".

Асад каза, че, според него бежанците нямат нужда от зони за сигурност и че много по-практично, много по-лесно осъществимо и по-малко скъпо ще бъде да има стабилност, вместо да се създават такива зони. "Идеята за тях изобщо не е реалистична", добави той.

Асад заяви, че бежанската криза е предизвикана от "терористичните" актове, подкрепени от "чужди" сили, както и от западните санкции, наложени на Сирия. "Много хора не напуснаха Сирия само заради проблемите със сигурността", каза Асад.

В интервюто сирийският президент подчерта, че е невъзможно да се води борба с тероризма без сътрудничество с Дамаск, предаде ТАСС.

"Не трябва да се нанася поражение на терористите в страната без взаимодействие с нейните власти и с нейния народ", каза Асад и посъветва новата американска администрация да помисли сериозно по този въпрос.

Асад заяви, че американските военни ще бъдат "добре дошли" в Сирия, за да се борят с Ислямска държава, при условие че Вашингтон координира това с Дамаск и признава суверенитета на неговото правителство, предаде Ройтерс.

В интервюто за Яху Нюз, откъси от което бяха излъчени още вчера, Асад каза също така, че "определено" има терористи сред милионите сирийци, търсещи убежище на Запад, съобщи по-рано днес Асошиейтед прес.

Той добави, че това не означава, че броят на терористите непременно е "значителен". "Не е необходим значителен брой, за да се извършат зверства", заяви той.

Сирийският президент не коментира дали американският президент Тръмп оправдано е издал ограничението (за влизане на територията на САЩ на граждани) на седем страни с предимно мюсюлманско население, сред които и Сирия. Асад го определя като въпрос на "американски суверенитет", пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини