Нетаняху недоволен от резолюцията на ООН за заселническата дейност

  • 25 декември 2016 20:49

  • 16140
  • 4
Нетаняху недоволен от резолюцията на ООН за заселническата дейност
© gettyimages (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повика днес на разговор посланика на САЩ в Израел, за да обсъди решението на Вашингтон да се въздържи при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, настояваща за спиране на израелската заселническа дейност, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Представители на още десет държави бяха повикани в израелското външно министерство, за да им бъде заявено, че Израел е недоволен от гласуваната резолюция. Говорител на израелското правителство не каза кога ще се състои разговорът между Нетаняху и посланика на САЩ Даниел Шапиро. Приемането на резолюцията стана възможно, тъй като САЩ нарушиха отдавнашната си практика да защитават дипломатически Израел и вместо да използват правото си на вето, гласуваха "въздържал се".

Според анонимен израелски източник Нетаняху на заседание на кабинета е обвинил администрацията на президента Барак Обама, че е влязла в заговор с палестинците, за да прокара документа. Белият дом отхвърли тези обвинения. Друг израелски служител каза, че израелският премиер е наредил през следващите три седмици, които остават до встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, израелските длъжностни лица да се въздържат от срещи с представители на страните, подкрепили резолюцията. Дипломатите на 10 от 14-те страни, гласували "за", които имат посолства в Израел - Великобритания, Китай, Русия, Франция, Египет, Япония, Уругвай, Испания, Украйна и Нова Зеландия, са били привикани в израелското външно министерство. Неделя е работен ден в Израел, но повечето посолства са затворени и привикването на посланици на Коледа е изключително необичайна практика, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
16140 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Не само

2016.12.29 | 20:31

4
Натаняху не е доволен още, че Доналд Трумп ще намали кинтите за военния бюджет на Израел. Да, американците плащат както за своя, така и за Израелския военен бюджет. Джутата за хванали за топките най-развитата и богата страна и докато е такава няма да ги пуснат. Доналд е бизнесмен и реже разходите. Медиите лаят срещу него постоянно.

2016.12.29 | 20:30

3
ЕВРЕЙСКАТА МЕДИЙНА МРЕЖА НЕ ПОМАГА. ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА.

2016.12.29 | 20:30

2
некой да го е карал да краде земя?

2016.12.28 | 13:17

1
паяжината не спаси паяка

Добави коментар

Водещи новини