Британски вестник: ИД може да тръгне към партизанска война

  • 18 октомври 2016 09:40

  • 3049
  • 1
Британски вестник: ИД може да тръгне към партизанска война
© gettyimages (архив)

Започналият вчера щурм срещу иракската крепост на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) град Мосул е централна тема в днешния британски печат. Според "Гардиън" битката ще продължи седмици, може би месеци и ще се води от оглавяваната от САЩ коалиция както на земята, така и от небето. Тя почти сигурно ще означава края на териториалните владения на ИД в Ирак и смъртта на т.нар. халифат.

Вестникът обаче си задава въпроса какво би означавало падането на последната крепост на ИД за самия Ирак. Според автора правителството в Багдад няма ресурс и капацитет да възстанови градовете, унищожени в хода на започналата преди две години военна кампания срещу ИД. "Ирак е крехка, ако не и провалила се държава, и в някои райони, включително такива, които са извън контрола на ИД, тя вече не е основен доставчик на базисни услуги и сигурност за населението", пише всекидневникът.Ирак продължава да страда от корупцията, религиозното разделение и практически нефункциониращото управление, както и от многото шиитски милиции и пълната липса на сигурност, пише вестникът.

Според автора малко вероятно е ИД да тръгне на челен сблъсък с иракските сили за сигурност и е почти сигурно, че ще прибегне до партизански действия и саботажи в такава силно урбанизирана територия като Мосул. Това означава, че джихадистите ще се смесят с местното сунитско население и ще са трудно различими сред обикновените граждани.

Друго лондонско издание - електронният вестник "Индипендънт", предрича, че след неизбежното падане на Мосул цялата остатъчна армия на халифата на ИД ще бъде пренасочена срещу правителството на Башар Асад в Сирия и този сценарий може да донесе известно удовлетворение във Вашингтон. Сирийската армия и нейният съюзник - ливанската шиитска групировка "Хизбулла", вече се готвят за масираното нахлуване на хиляди бойци на ИД, които ще бъдат изтласкани от Ирак. Сирийските военни вече подозират, че истинската цел на отдавна рекламираното и планирано от САЩ "освобождение" на иракския град, е Сирия да бъде залята от орди въоръжени джихадисти, които бягат от иракската си столица, за да защитават оставащата им мини столица Ракка в Сирия, отбелязва авторът на "Гардиън".

Сирийското военно разузнаване вече разполагало с тревожна информация, че ИД е заповядала в селата около североизточния сирийски град Хасака, който е в ръцете на правителствените сили и на кюрдите, да бъдат създадени нови мощности за производство на електричество и водоизточници заради очаквания прилив на нови сили от Мосул. Джихадистите дори можело сами да напуснат Мосул, за да се укрепят по-стабилно в контролирани от тях територии в Сирия. С други думи, отбелязва "Индипендънт", ако Мосул падне, цялата армия на халифата може да бъде насочена срещу режима на Башар Асад и неговите съюзници. Нещо подобно вече се случи при падането на иракския Фалуджа в началото на тази година.

Авторитетният финансов всекидневник "Файненшъл таймс" поставя друго ударение. Щурмът за овладяването на втория по големина град в Ирак е не само най-голямото изпитание за създадената наново иракска армия, но и критичен момент за американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият в самия край на мандата му. Вестникът припомня как Обама оцени скептично възможностите на ИД, когато тя завзе Мосул през 2014 г. Падането на Мосул, разбира се, ще бъде мощен удар срещу ИД, но ще стане и част от противоречивото наследство на президентството на Обама, който си навлече много критики и обвинения, че е "проспал" възхода на "Ислямска държава", отбелязва авторът на "Файненшъл таймс".

Друг автор в същия вестник предрича, че следващите три месеца, започващи с офанзивата срещу Мосул, ще бъдат крайно рисков период в световната политика - с нарастващо напрежение в Близкия изток, между Русия и Запада, и с редица други очертаващи се остри конфликти в различни точки на света. И всичко това на фона на разиграващата се в САЩ предизборна мелодрама между Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, която отвлича вниманието на Америка от тези опасни явление и тенденции в света.

Последвайте канала на

БТА
3049 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.18 | 14:27

1
във всички медий биха барабанчето седмици наред ,за да имат време главорезите от ид ,тяхното отроче ,да се изтеглят необезпокоявани от ирак и да се насочат към асад ,може и да съм профан в тая работа ,но това е пак копитото на кравата

Добави коментар

Водещи новини