"Ислямска държава" е на път да загуби достъп до турската граница

  • 02 септември 2016 10:35

  • 2328
  • 4
"Ислямска държава" е на път да загуби достъп до турската граница
©

Групировката "Ислямска държава" е на път да загуби достъпа си до турската граница, която е единствената й врата за комуникация с външния свят от Сирия и Ирак, заяви говорител на Пентагона, цитиран от АФП.

Според капитан Джеф Дейвис ИД контролира вече само около 25 километра от границата с Турция, източно от сирийския град Ал Раи.
Това е последната зона, през която групировката ИД може да се свързва с външния свят, откъдето тя има достъп до граница. И ние ще го затворим, ние сме много близо да постигнем това, заяви говорителят на пресконференция в Пентагона в четвъртък.

Джихадистите загубиха през последните дни територии в полза на турските сили и техните сирийски съюзници след операцията, предприета от Анкара в Северна Сирия миналата седмица.

Турските сили превзеха първо пограничния град Джараблус, а след това напреднаха на запад, към Ал Раи, обясни говорителят.

Ръководената от САЩ коалиция за борба срещу ИД подкрепя турските действия с въздушни удари, уточни говорителят.

Турция предприе миналата седмица операция "Ефратски щит", целяща да прочисти района на границата от присъствието на бойци от ИД и от сирийските кюрдски милиции /Сили за защита на народа/, които Анкара разглежда като терористична организация. САЩ приветстват настъплението на турските сили срещу джихадистите, но искат да избегнат боеве между турските сили и Силите за защита на народа, които те разглеждат като съюзник в борбата срещу ИД.

След стълкновения през първите дни, ситуацията вече е по-спокойна в това отношение, посочи говорителят на Пентагона. Не сме забелязали боеве между турци и сирийски кюрди през последните дни, каза Джеф Дейвис.

Същевременно турската армия обяви вчера, че е прогонила джихадистите от три села в Северна Сирия - Завгар, Тел Ел Агбар и Ал Кулийех.

Според турския телевизионен канал НТВ първите жители на Джараблус от вчера се завръщат в града. Турските сили са започнали да изграждат стена между Джараблус и Каркамъш, на турско-сирийската граница, за да възпрепятстват всякакво проникване на турска територия.

В същия район турската армия е унищожила взривни устройства, оставени от ИД. Армията съобщи, че е е унищожила 213 самоделни взривни усторйства от началото на операцията на 24 август.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2328 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.09.07 | 20:55

2
Айде бе!

2016.09.08 | 12:49

4
Отдавна трябваше да ги насметат и ИД и кюрдите!

2016.09.04 | 15:38

1
Без Кюрдите.

2016.09.08 | 12:49

3
Добре де, ще ги изолирате, а турците от къде ще се снабдяват с петрол на безценица.

Добави коментар

Водещи новини