Башар Асад: Не съм нареждал убийства

  • 07 декември 2011 16:32

  • 764
  • 0
Башар Асад: Не съм нареждал убийства
©

Сирийският президент Башар Асад отрече пред американската телевизия Ей Би Си Нюз да е издавал заповед да се убиват протестиращи в страната му, заявявайки, че "само един луд" може да направи такова нещо.

В излъчено днес интервю с журналистката Барбара Уолтърс той каза, че не е нареждал да се убиват хора и да се вършат жестокости, и че повечето от жертвите по време на бунта били негови привърженици или войници, а не демонстранти. По думите му сред загиналите има 1100 войници и полицаи. "Ние не убиваме нашия народ. Нито едно правителство в света не убива своя народ, освен ако не е ръководено от луд човек", каза Асад. Той призна, че някои членове на въоръжените сили са отишли твърде далеч, но каза, че те били наказани за своите действия. "Всяко жестоко действие е било извършено от индивид, а не от институция, трябва да знаете това", отбеляза Асад.
Асад постави под съмнение числото на загиналите при репресиите над протестиращите, обявено от ООН - 4000 души. "Кой казва, че ООН е достоверна институция?" каза Асад , запитан от Уолтърс за твърденията за широкоразпространено насилие и мъчения. Той омаловажи също последствията от наложените на страната му санкции, подчертавайки, че те не били нещо ново и няма да имат ефект.
Сирийският президент отново заяви, че въвежда реформи и че ще има избори, но каза, че не трябва да се прибързва с промените. "Никога не сме казвали, че сме демократична държава. Ние се движим към реформи, особено през последните девет месеца. Нужно е много време и узряване, за да бъдем истинска демокрация", каза той.
Запитан дали съжалява, че насилието е обхванало страната му, той каза, че е направил най-доброто, за да защити народа си. "Не мога да се чувствам виновен, когато давам най-доброто от себе си. Съжалявам за погубените животи. Човек не се чувства виновен, когато не убива хора. Така че тук не става въпрос за вина", каза Асад.
Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър каза, че Асад се опитва да избегне отговорност. "Смешно е, че той се опитва да се скрие зад някаква игра и зад твърденията, че не упражнява власт в собствената си страна", каза Тонър.

Последвайте канала на

БТА
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини