Сражения в северна Сирия между кюрдските сили и армията на Дамаск

  • 19 август 2016 19:13

  • 2691
  • 1
Сражения в северна Сирия между кюрдските сили и армията на Дамаск
©

Сирийските кюрдски власти са евакуирали хиляди цивилни жители от кюрдските квартали на град Хасака в североизточна Сирия, срещу който правителствените ВВС втори ден нанасят въздушни удари, съобщи говорител на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), цитиран от Ройтерс.

Избухналите тази седмица сражения в Хасака, който е разделен на зони под кюрдски и сирийски правителствен контрол, са най-тежката конфронтация между СЗН и Дамаск в близо 5-годишната гражданска война в Сирия, каза говорителят Редур Кселил. СЗН е главна ударна сила в подкрепяната от САЩ военна кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия и контролира обширни райони в северните райони на страната, където кюрдските групировки са създали свое собствено правителство.

Сирийското правителство обаче е против автономията на сирийските кюрди и все още не е съобщило за сраженията тази седмица, в които за първи път използва бойна авиация срещу кюрдските организации. Повечето от евакуираните са жени и деца. "Всеки способен да носи оръжие, се сражава срещу режима и неговите банди", каза Кселил.

СЗН и сирийското правителство досега гледаха да избягват конфронтация в гражданската война с много участници, довела до раздробяването на сирийската територия на анклави под контрола на правителство и такива под контрола на различни въоръжени групировки, отбелязва Ройтерс.

Сирийският президент Башар Асад, подкрепян от Русия и Иран, концентрираше усилията си главно в битките срещу сунитските арабски бунтовници в Западна Сирия, опитващи се да го свалят с подкрепата на Турция, Саудитска Арабия и САЩ. Сирийските и руските ВВС редовно участват във войната в Западна Сирия. СЗН в същото време фокусира усилията си върху защитата на предимно кюрдските райони в Северна Сирия. СЗН са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Кюрдските сили контролират по-голямата част от североизточните райони, но сирийското правителство удържа там свои опорни пунктове в градовете Хасака и Камишли край границата с Турция. От миналата година СЗН контролира по-голямата част от Хасака.

Това е вторият голям взрив на сражения между СЗН и сирийското правителство тази година. През април се водиха неколкодневни тежки битки в Камишли, северно от Хасака.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2691 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жалко

2016.08.20 | 22:37

1
Кюрдите не разбраха ли какво стана? Турция и Русия се разбраха и Путин подхвърли кюрдската монетка на Ердоган, съответно развърза ръцете на Асад. Колкото и да ми е жал за тези героични бойци, те избраха САЩ, а американците вече са никой в региона. Иран, Ирак, Турция и Сирия нямат интерес да има Кюрдистан. Горките кюрди де оказаха наградата в голямата игра на политиците.

Добави коментар

Водещи новини