Лидерът на Боко Харам напомни за присъствието си в аудиозапис

  • 04 август 2016 16:11

  • 3413
  • 0
Лидерът на Боко Харам напомни за присъствието си в аудиозапис
©

Лидерът на джихадистката групировка Боко харам Абубакар Шекау заяви днес в аудиозапис, че "все още е тук" въпреки съобщението, че е бил сменен от организацията "Ислямска държава", на която нигерийската ислямистка група се врече във вярност, предаде Франс прес.

Посланието е с продължителност десетина минути. Гласът в него е разпознат от журналист на АФП, познавач на изявленията на групата.

"Източникът е много достоверен", заяви Ян Сен-Пиер, консултант по въпросите на борбата с тероризма за групата за анализи "Модърн сикюрити консълтинг".

Посланието е отговорът на Шекау на интервюто на Абу Мусаб ал Барнауи, дадено за "Ан Набаа", официалния седмичник на "Ислямска държава". Във вторник той беше представен в него като новия "валия" (лидер) на халифата в Западна Африка. Абубакар Шекау ръководи

Боко харам от 2009 г. Той твърди, че е бил "измамен" от някои свои бойци и от "Ислямска държава", към която се закле във вярност през март 2015 г., и заявява, че вече не може да ги следва сляпо. "С това послание искаме да заявим, че няма повече да приемем нито един пратеник на "Ислямска държава", освен тези, които искрено са ангажирани с каузата на Аллах", казва той със спокоен глас, който се оживява към края на обръщението.

Спекулациите за изчезването на Шекау се множат и нигерийската армия редовно го обявява за мъртъв. Последната му поява беше през март. Видимо отслабнал, той заявява във видео в Ютюб, че "за мен краят дойде". Когато е записвал видеото, той е бил ранен в стомаха, съобщават източници, близки до джихадисткото движение. Шекау не даде повече признаци на живот и се твърдеше, че или е мъртъв, или не може да ръководи групата.

"От стратегическа гледна точка вече беше ясно, че групата е силно разделена", заявява Ян Сен-Пиер. "Сега това разделение е обществено достояние", добавя той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини