Предстоят още въздушни удари на САЩ срещу "Ислямска" държава" в Либия

  • 02 август 2016 08:34

  • 1889
  • 2
Предстоят още въздушни удари на САЩ срещу "Ислямска" държава" в Либия
©

Американският всекидневник "Ню Йорк таймс" се спира на вчерашните бомбардировки на САЩ над джихадистите от "Ислямска държава" в тяхната либийска крепост Сирт, и вижда в това начало на нова военна кампания срещу сунитската терористична групировка в Северна Африка.

Според вестника, който цитира официални американски представители, тези въздушни удари са били очаквани от месеци и имат за цел да позволят на либийските милиции най-после да вземат връх над джихадистите в сложната градска война в Сирт.

Подчертава се, че президентът Барак Обама е взел решението за ударите над ИД в Либия по молба на създаденото с големи мъки под егидата на ООН правителство на националното единство, чиято съдба все още е под въпрос.

Вестникът цитира американски преценки, според които в Сирт има по-малко от 1000 бойци на ИД и американските въздушни удари могат решително да промяна баланса на затегналата се битка между тях и милициите в града. Подчертава се обаче, че макар и в отчайваща ситуация на обкръжение, джихадистите са решени да се бият до смърт в Сирт.

Цитираните американски представители смятат, че предстоят още въздушни удари в Либия, като военната кампания постепенно ще ескалира. Администрацията на Обама от седмици преговаря с либийското правителство как по-ефикасно да се използват американските въздушни удари в подкрепа на либийските сили за постигане на успех в Сирт. Разчита се най-вече на прецизността им да нанасят хирургически точни удари в гъсто населена градска среда - с пилотирани изтребители и с дронове, за да се намали броят на цивилните жертви, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Цитирайки източници в Пентагона, вестникът добавя, че американски спецчасти действат на терена в Либия от няколко месеца, за да проучат евентуалните цели и мишени за такива удари, но досега не бяха викали самолетите. Вместо това бе използван моделът, приложен при някои сирийски опозиционни групировки: на наземните либийски сили бяха давани елементарни инструкции от обучаващите ги американски спецчасти на терена как да идентифицират мишените за бъдещи удари и да подават насочваща информация за бойните самолети.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1889 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПАРОДИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

2016.08.04 | 17:19

2
САЩ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С ЕДНО ПЛЕМЕ МУДЖАХИДИНИ НА КАМИЛИ С КАЛАШНИЦИ., И ВИЕ ВЯРВАТЕ

2016.08.02 | 09:15

1
Ще ползват кравите ,полигона "Либия " !А къде още не са дрискали ? Познайте !

Добави коментар

Водещи новини