Терористът пред консулството на САЩ в Джеда бил пакистанец

  • 05 юли 2016 09:13

  • 1108
  • 0
Терористът пред консулството на САЩ в Джеда бил пакистанец
© Getty Images/Guliver

Саудитските власти са идентифицирали терориста самоубиец, взривил се близо до американското консулство в град Джеда и ранил двама души, съобщи Ройтерс. Това е 34-годишният пакистански шофьор Абдулла Калзар Хан, който живеел с жена си и семейството си в града. Служител в Държавния департамент на САЩ каза, че няма пострадали американски граждани или консулски служители.

В Саудитска Арабия, която е с население от 30 милиона, живеят около 9 милиона чужденци, отбелязва Асошиейтед прес. Според саудитската телевизия Ал Екбария силите за сигурност са детонирали шест взривни устройства, намерени на мястото на нападението срещу консулството.

През 2004 г. бойци, свързани с Ал Кайда, атакуваха американското консулство в Джеда и убиха петима негови местни служители.
Вчера в Саудитска Арабия бяха извършени три нападения, вероятно координирани. В Медина пред Джамията на Пророка терорист се взриви и уби четирима служители на силите за сигурност и рани петима. Няколко часа по-късно в град Катиф, населен предимно с шиити, които са малцинство в Саудитска Арабия, атентатор камикадзе се взриви край джамия, избухна и кола бомба. Няма официална информация за жертви, предполага се, че намерените останки са на трима нападатели.

Възможността атаките в трите града са били координирани подчертава колко сериозна е опасността за кралството от страна на екстремисти, които смятат саудитската монархия за еретици и врагове на исляма, отбелязва Асошиейтед прес. Саудитска Арабия участва в ръководената от САЩ коалиция, воюваща с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини