След 13 години война малцинствата в Ирак са изчезващ вид

  • 05 юли 2016 09:08

  • 1841
  • 1
След 13 години война малцинствата в Ирак са изчезващ вид
© gettyimages (архив)

Много от иракските малцинства са пред изчезване след 13 години война, предупредиха правозащитници, цитирани от Ройтерс.

"Ефектът върху малцинствата беше катастрофален. Садам беше ужасен; ситуацията оттогава е по-лоша. Десетки хиляди представители на малцинства бяха убити и милиони избягаха, за да спасят живота си", заяви Марк Латимър, ръководител на неправителствената организация "Майнорити райтс груп".

Християните в Ирак са били 1,4 милиона преди 2003 г., а в момента са под 250 000, се припомня в съвместен доклад на неправителствената организация и други правозащитни организации. Ирак е обхванат от граждански конфликти и религиозно напрежение от 2003 г., когато водената от САЩ коалиция свали Саддам Хюсеин.

Малцинствата, включително християните, язидите, тюркмените, и други са засегнати по-тежко от насилието, се казва в доклада. "Не може да се каже нищо добро за Саддам - той беше диктатор, извършил геноцид, но за много малцинства ситуацията сега е далеч по-лоша", подчертава Латимър. Екстремистите от "Ислямска държава" проявяват особена жестокост към язидите, които смятат за поклонници на дявола.

Последвайте канала на

БТА
1841 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а оръжията за масово унищожаване каде са....?

2017.03.08 | 14:50

1
с любезното съдействие на сащ, както обичайно, е нема по-проклета нация от тия боклуци, макар че народа им не е лош в душата си /осем години съм живял там/ но техните управници еврайската мафия по-точно се пробва да съсипе света или по-скоро да го приватизира и пороби

Добави коментар

Водещи новини