"Ислямска държава" прекъсна ключов път за снабдяване между Хомс и Палмира в Сирия

  • 11 май 2016 07:33

  • 2916
  • 2
"Ислямска държава" прекъсна ключов път за снабдяване между Хомс и Палмира в Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Групировката "Ислямска държава" прекъсна вчера стратегически път за снабдяване между сирийските градове Хомс и Палмира няколко седмици след като армията си върна контрола върху древния град, предаде Франс прес като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

ИД успя да прекъсне пътя между Хомс и Палмира близо до военното летище Тайфур след едногодишни атаки от източната част на Хомс, посочи центърът.

Двата града се контролират от режима на Башар Асад, след като войските му, подкрепени от руската авиация, отвоюваха в края на март Палмира от джихадистите, припомня БТА.

Прекъсването на важната пътна артерия е част от най-голямата атака на ИД, откакто армията си върна Палмира с помощта на руснаците на 27 март, каза директорът на центъра Рами Абдул Рахман.

Водят се ожесточени боеве между силите на режима и ИД. ИД обгражда Палмира от всички страни освен от югозапад, посочи той, като уточни, че най-близката позиция на джихадистите е на 10 км от града. Прекъснатият път е главният между Хомс и Палмира, но не е единственият, има и други, допълни Рахман.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2916 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.18 | 18:07

1
Това доказва, че САЩ прикрито стоят зад Ислямска държава. Не е за вярване, но се потвърждава с всяка тяхна победа там.
аз

2016.05.18 | 18:11

2
Не разбирам как всяка победа на американците над ИД доказва, че "САЩ стоят прикрито зад ИД"?! Това, твоето, е шизофрения!

Добави коментар

Водещи новини