Сирийското правителство не знае колко време ще продължи подготвителната фаза за мирните преговори в

  • 03 февруари 2016 16:02

  • 1447
  • 1
Сирийското правителство не знае колко време ще продължи подготвителната фаза за мирните преговори в
© Getty Images/Guliver

Подготвителната фаза на мирните преговори за Сирия в Женева може да продължи по-дълго от очакваното, заяви шефът на сирийската правителствена делегация Башар ал Джафари. В интервю за Ройтерс той каза, че не знае нито кога ще завърши подготовката за преговорите, нито "кои ще са събеседниците на неговата делегация, с колко делегации ще се сблъска, дневния ред, имената на участниците". "Информацията от специалния пратеник на ООН Стафан де Мистура е, че предстои да пристигнат още много хора", добави Джафари.

Главният преговарящ на сирийската опозиция, салафисткият бунтовнически лидер Мохамед Алуш заяви на свой ред, че не е оптимист за преговорите в Женева, чиято цел е да се сложи край на войната в Сирия. "Онези, които си мислят да уредят сирийската криза, като ни принудят да влезем в правителство на националното единство заедно с бандитите, убиващи деца, се заблуждават", каза той, преди да влезе в среща на опозицията, предаде Франс прес.

По думите на Алуш проблемът е в престъпния режим, който убива деца, и в Русия, която подкрепя този престъпен режим. Опозицията, чийто координатор Рияд Хиджаб е очакван днес в Женева, продължава да обсъжда интензивно дали да участва в преговорите. Решение по този въпрос ще бъде взето до два дни, каза Алуш, без повече уточнения, пише БТА.

Член на политическото бюро на въоръжената бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам (Армия на Исляма) - салафистко движение, подкрепяно от Саудитска Арабия, Мохамед Алуш е смятан за "терорист" от режима в Дамаск и от руснаците, които са против участието му в преговорите, припомня АФП.

Последвайте канала на

1447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.08 | 21:31

1
ОПОЗИЦИЯТА СЕ ХРАНИ ОТ САЩ И ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ, А ТЕ ИСКАТ ГОЛЯМ ЗАЛЪК ОТ СИРИЯ

Добави коментар

Водещи новини