Палестинското членство в ЮНЕСКО скара Обама и Саркози

  • 14 ноември 2011 11:24

  • 718
  • 0
Палестинското членство в ЮНЕСКО скара Обама и Саркози
© gettyimages

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият съобщи, че е имал откровен и твърд разговор с френския си колега Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в за френската подкрепа за членството на палестинците в ЮНЕСКО, предаде АФП.

Обама призна, че е бил разочарован от решението на Париж по този въпрос и припомни, че Вашингтон е преустановил плащанията за организацията по културата, науката и образованието на ООН. "Проведох много откровен и твърд разговор с президента Саркози по този въпрос", заяви Обама на пресконференция след срещата на върха на страните от Организацията за азиатско-тихооканско икономическо сътрудничество, състояла се на Хавайските острови.
Обама беше помолен да коментира разкритията в пресата за негов частен разговор със Саркози, в който френският президент нарича Бенямин Нетаняху лъжец, а Обама се изказва критично за израелския премиер. Обама отказа да коментира изнесения в пресата частен
разговор, но посочи, че той е бил свързан с гласуването на Франция на 31 октомври в подкрепа на членството на палестинците в ЮНЕСКО.
"Частният разговор, който имах с Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, изразяваше дълбокото ми разочарование от френския вот в подкрепа на приемането на палестинците в ЮНЕСКО. Франция знаеше много добре, че нашите закони ни принуждават да спрем плащанията към организацията в случай на палестинско членство", посочи Обама.
Частният разговор на Саркози с Обама беше разкрит от печатни издания миналата седмица. Той се е състоял извън официалната програма на срещата на Г-20 в Кан, във Франция на 3 ноември. След изтичането на информацията Белият дом се постара да успокои Израел, като обясни, че президентът Обама работи в най-тясна връзка с израелския премиер. Президентът Саркози пък е изпратил лично писмо до Нетаняху, в което му обещава да работи в подкрепа на по-строги санкции срещу Иран, съобщи вчера израелският в. "Йедиот ахронот".

Елисейският дворец потвърди, че има такова писмо, но не посочи какво е съдържанието му. Израелското правителство засега не е коментирало частния разговор между Обама и Саркози, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини