Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

  • 04 януари 2016 07:13

  • 1374
  • 1
Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран
© Getty Images/Guliver

Саудитският външен министър съобщи, че Саудитска Арабия къса дипломатическите отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и острата иранска реакция на екзекуцията на саудитски шиитски духовник.

Саудитска Арабия поиска членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството в срок от 48 часа. Външният министър осъди намесата на Иран в арабските дела, които според него често водят до щети и разрушения. Той обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран, съобщава БНТ.

Решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Иран в период на засилено напрежение е безразсъдно и нерационално. Това заявиха от иранското външно министерство. Съединените щати от своя страна призоваха лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението. Говорителят на държавния департамент заяви, че "дипломатическите действия и преките разговори са най-доброто средство за изглаждане на различията.

Екзекуцията на саудитски шиитски духовник шейх, яростен критик на властите в Рияд, изостри напрежението в Близкия изток. Той беше един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм. Саудитското посолство в Техеран беше частично разрушено при последвалите нападения на демонстранти. Те хвърлиха запалителни бомби и проникнаха в сградата. Според очевидци, огънят е унищожил вътрешността на посолството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.04 | 13:58

1
#JeSuisЛютви

Добави коментар

Водещи новини