Три ракети, изстреляни от Ливан, паднаха в Северен Израел

  • 20 декември 2015 19:06

  • 2628
  • 1
Три ракети, изстреляни от Ливан, паднаха в Северен Израел
© Getty Images/Guliver

Три ракети Катюша, изстреляни от Ливан, паднаха в Северен Израел, без да причиняват жертви и щети, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на израелски военни и на ливански източници. Трите ракети са били изстреляни от ливанско село на 5 километра от границата с Израел, посочи ливанският източник. Този регион е бастион на ливанското шиитско движение Хизбула, което обвини днес Израел, че е убило един от членовете му при въздушен удар в Сирия.

Малко преди да паднат ракетите в Северен Израел, там отекнаха сирени, предвещаващи удара. По-рано днес телевизия "Ал Джазира" съобщи, че израелските ВВС са извършили атака срещу източно предградие на сирийската столица Дамаск. Ударът бил нанесен по конкретна сграда в предградието Джарамана, като имало убити и ранени. Сред загиналите бил Самир Кантар - ливански екстремист от "Хизбула", воювал в южната част на Ливан, който е смятан за виновен в Израел за кървава атака в Галилея през 1979 г., при която загинаха четирима души. Израел освободи Кантар през 2008 г. след 28 г. в затвора като част от размяна на затворници и на тленни останки на израелски военни с ливанската шиитска групировка "Хизбула", допълва БТА.

Израел приветства ликвидирането на Кантар, но не пое отговорността за удара, в който той беше убит, посочва Франс прес. Сирия и Иран осъдиха това убийство и посочиха, че ударът, в който загина Кантар, е нарушение на националния суверенитет и териториалната цялост на една независима страна.

Последвайте канала на

2628 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.24 | 11:55

1
израелски терористи на ливанска територия?

Добави коментар

Водещи новини