Йемен изстреля балистични ракети срещу Саудитска Арабия

  • 18 декември 2015 15:01

  • 7757
  • 6
Йемен изстреля балистични ракети срещу Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver

Две балистични ракети са изстреляни срещу Саудитска Арабия от територията на Йемен, предаде AFP, позовавайки се на представители на коалицията. Едната ракета е била прехваната от ВВС на кралството, съобщават от арабката коалиция, цитирани от "Фокус". Другата ракета е паднала в район в пустинята източно от саудитския град Наджран. Данни за пострадали не се съобщават.

Йеменски правителствени сили, подкрепени от Саудитска Арабия, освободиха от бунтовниците два града в северната част от страната. Междувременно днес по съседното саудитско кралство бяха изстреляни две ракети. Тази ескалация на насилието руши крехкото примирие в страната, предаде Франс прес.

Войските, верни на президента Абд Рабу Мансур Хади, с подкрепата на авиация от военната коалиция начело с Рияд, си възвърнаха вчера селище в Северозападен Йемен по време на операция, организирана в Саудитска Арабия, съобщиха военни източници. Обучени и екипирани от саудитците, йеменските правителствени сили превзеха Харад, разположен на петнайсетина километра от границата, допълва БТА.

Днес те изтласкаха с помощта на местни племена бунтовниците хуси от град Хазм, център на северната провинция Ал Джауф, съобщиха племенни източници. Същия ден коалицията заяви, че саудитската ПВО е прехванала балистична ракета, изстреляна от Йемен, а друга ракета е паднала в пустинен район от кралството. Нарастващото насилие руши крехкото примирие и помрачава мирните преговори с несигурен засега изход между двете страни, които се водят в Швейцария под егидата на ООН, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

7757 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.02.27 | 07:15

6
Балистичните ракети напускат атмосферата ( и летят в близък космос насред вакуума) и преди да достигнат мишената се връщат пак в атмосферата!

2016.01.05 | 07:45

3
Тия ракети са модифицирани от Йемен стари руски S-75,но вместо земя-въздух са земя-земя.Като се има предвид йеменското техническо ниво на развитие,е чудно че изобщо летят хахаха.Мисля че могат да носят ядрен заряд,жалко че тея нямат.Терористичните саудитски чаршафи си заслужават цел свят да им тресне по няколко.

2016.01.05 | 07:46

5
Да.Модифицирани за земни цели.Китай също има такива модификации които удрят на 400км и носят атомни бойни глави.Чети какво съм написал
ротетролгеносен

2016.01.05 | 07:45

4
двина не са ли зенитни ракети ?
Дядо Фъркел пита...

2015.12.20 | 02:23

1
Защо на снимката се вижда стълб на уличното осветление?

2016.01.05 | 07:45

2
Тия ракети са инсталирани върху високо проходими двугърби камили!

Добави коментар

Водещи новини