Турция ще изгради военна база в Катар

  • 16 декември 2015 13:00

  • 2256
  • 1
Турция ще изгради военна база в Катар
© Getty Images/Guliver

Турция ще изгради военна база в Катар в рамките на споразумение за отбрана, целящо да помогне на двете страни да се изправят пред "общите си врагове", заяви турският посланик в Катар днес, предаде Ройтерс.

Изграждането на базата, която е част от споразумение, подписано през 2014 г. и ратифицирано от турския парламент през юни, засилва партньорството с Катар в момент на растяща нестабилност в региона. Посланикът Ахмет Демирок заяви в интервю за Ройтерс, че в базата ще бъдат разположени три хиляди войници от сухопътните сили, както и военновъздушни и военноморски части, тренировъчни екипи, както и сили за специални операции.

"Многоцелевата" база, която ще бъде първата задгранична военна база на Турция в Близкия изток, ще служи основно като място за съвместни учения. Катар също обмисля изграждането на своя база в Турция, посочи посланикът. "Турция и Катар имат общи проблеми, и двете страни са обезпокоени от развитието на събитията в региона и несигурната политика на други страни... Изправени сме пред общи врагове. В този критичен момент за Близкия изток сътрудничеството между нас е жизненоважно", изтъкна турският дипломат.

В Катар, една от най-богатите държави в света, е разположена и най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток, която има 10 0000 души персонал.

Последвайте канала на

2256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2015.12.20 | 10:15

1
Руснаци,ето ви още една цел за ядрен удар.

Добави коментар

Водещи новини