Немски експерт: Сирия ще бъде поделена на части след войната

  • 08 декември 2015 20:51

  • 4905
  • 4
Немски експерт: Сирия ще бъде поделена на части след войната
© Gettyimages/Gulliver

Сирия ще бъде разделена на части след приключването на гражданската война, прогнозира издателят на германския вестник “Ди Цайт” Йозеф Йофе. Според него едната част ще принадлежи на Асад и алевитите, другата - на сунитите, а между тях ще се намират руски и ирански бази. Това решение няма да бъде стабилно, понеже обстановката постоянно ще се нагорещява заради религиозните войни между шиити и сунити.

Проучване на групата “Суфан” показва, че броят на чужденците, които се бият за “Ислямска държава” в Сирия и Ирак, е нараснал двойно и достига

30 000 души от около 100 държави

Според консултантската фирма в сферата на разузнаването най-много са бойците от страните в Близкия изток и от Магреба - с по 8000 души. Около 5000 са от Европа, а 4700 - от бивши съветски републики.

Дори ако “Даеш” (“Ислямска държава”) един ден бъде победена на окупираната от нея територия, светът може да се изправи пред по-голяма заплаха от десетки хиляди закалени в битка джихадисти, предупреждават експерти, цитирани от АФП.

В Афганистан само в периода 1996-2001 г. между 10 и 20 хиляди терористи са обучени, мнозина под ръководството на Осама бен Ладен. След падането на режима на талибаните много от тези терористи се разпръсват по света с “инжектираната” в тях радикална идеология и джихадизъм.

Официални представители предупреждават, че джихадистите ветерани представляват голяма и дългосрочна заплаха за западните държави, които не са подготвени за такъв тип война. Висш представител на френското контраразузнаване обяви, че около 250 джихадисти са се върнали във Франция. Мнозинството ще бъдат съдени и вкарани в затвора, а останалите ще бъдат наблюдавани, но трудно ще се открият доказателства срещу завърналите се, което означава, че ще получат присъди от 5 до 7 г. затвор. До 4-5 г. първите ще започнат да излизат на свобода и проблемът ще се върне.

Експертът по радикализация от Университета в Тулуза Матию Гудер казва: “Ние дори ще се изправим пред нещо по-лошо от “Даеш”. Не забравяйте: смятахме, че сме елиминирали “Ал Кайда” с убийството на Бен Ладен, разпадането на “Ал Кайда” доведе до нещо по-лошо.”

Последвайте канала на

4905 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.01.18 | 10:04

4
Ами това е целта на краварите !ЕС да се разпадне ,по лесно е да контролират държавите и НЕФТ ,много нефт на безценица от Сирия ,Ирак ,Иран !Това е краварската мечта !

2016.01.18 | 09:58

3
Немец ли ?Скоро в Германия ще се говори само на арабски и не знам Германия ,да не се ли прекръсти в ДАЕШ !Благодарение на краварската дупедавка ,баба Меркел !
ros

2015.12.12 | 14:25

2
Zaschto ni plaschite s voini,djihad i tem podobni? Voini e imalot ot kakto sviat svetuva. Rodnite politici napraviha taka 4e da ne ni e mil jivota,a sega se opitvat da ni plaschat-eee ne stava.Strahuvaite se Vie,4e imate kakvo da gubite.

2015.12.12 | 14:25

1
iska im se no asad i Putin njama da dopusnat poslednijat Bastion na hristijanstwoto w blizkia iztok i sewern iraq pochti ne ostanaha

Добави коментар

Водещи новини