Лавров:Турско-сирийската граница може да бъде затворена само с международни усилия

  • 03 декември 2015 21:44

  • 3973
  • 0
Лавров:Турско-сирийската граница може да бъде затворена само с международни усилия
© Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че са необходими международни усилия, за да може да бъде затворена турско-сирийската граница, предаде АП. Това може да стане с координирани усилия на всички страни в конфликта. Русия обвинява Турция, че е замесена в незаконна търговия с петрол с "Ислямска държава". Турция отрича, припомня АП.

Отговаряйки на въпроси на журналисти за срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, състояла се по време на форума на ОССЕ, Лавров каза, че двамата са обсъждали преди всичко борбата с ИДИЛ.

Кери се съгласи с мен, че една от отдавна назрелите мерки е предприемането на действия за затваряне на турско-сирийската граница, а навярно и на турско-иракската, защото всичко това е взаимосвързано, каза руският външен министър, цитиран от ТАСС. Американците разбират, че това трябва да се направи, има разбиране, че кюрдите са съюзници по този въпрос, както и в борбата с ИДИЛ, те включително са съюзници на САЩ, на много европейски страни, които помагат на кюрдските отряди да бъдат боеспособни, изправяйки се срещу терористите, каза Лавров. Той добави обаче, че затварянето на границата може да се постигне само с комплексни мерки, като се обединят усилията на всички, които работят на земята, и да се прикриват от въздуха. Така че каква конкретна форма ще придобие това, засега е трудно да се каже, но е факт, че този проблем вече е признат като един от централните, заяви той.

В евентуалните мирни преговори за Сирия могат да участват единствено сирийското правителство и тези, които са заклеймили екстремизма, заяви Лавров. Около масата за преговори няма място за "терористи", каза той, явно имайки предвид "Ислямска държава", но и подкрепяните от САЩ групировки, които се бият срещу президента Башар Асад, отбелязва АП. Няма извинение терористите да продължават да бъдат делени на добри и умерени, добави руският министър на външните работи.

Въпросът за Башар Асад беше решен на Виенските преговори, само сирийският народ може да решава съдбата му, заяви Лавров.

Последвайте канала на

Novini.bg
3973 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини