Тел Авив забрани достъпа на обслужващия персонал в училищата заради страх от атентати

  • 18 октомври 2015 17:06

  • 1528
  • 0
Тел Авив забрани достъпа на обслужващия персонал в училищата заради страх от атентати
© Getty Images/Guliver

Общината на Тел Авив забрани достъпа до училищата на обслужващия персонал, натоварен с поддръжката и почистването, по време на учебните занятия заради вълната от насилие в Израел, предаде Франс прес.

Представител на общината уточни, че мярката се отнася и за евреите, и за арабите. Решението е взето под натиска на родителите, които се страхуват от атентати срещу учениците, съобщи израелското държавно радио. Мярката ще засегне предимно израелските араби, които са огромното мнозинство от обслужващия персонал, добави радиото.

Израелските араби съставляват 17,5 процента от населението на Израел. Те са потомци на палестинците, останали на територията на Израел след създаването на държавата през 1948 г. Те са израелски граждани и по правило са солидарни с палестинците в окупираните територии, отбелязва АФП.

Най-малко половин дузина други израелски общини са предприели подобна мярка, съобщи държавното радио. От 1 октомври на Западния бряг и в Ерусалим зачестиха проявите на насилие, които пораждат опасения за нова интифада. Една от отличителните черти на тази ескалация е вълна от нападения с хладно оръжие на палестинци (и в по-редки случаи израелски араби) срещу евреи.

"Персоналът може да върши обичайната си работа извън периодите на учебни занятия. При спешни случаи те могат да влизат в учебните заведения по време на учебните часове при условие, че получат разрешение от общинския отдел по въпросите на сигурността", заяви говорителят на общината на Тел Авив.

Оказаният натиск от родителите на ученици неотдавна се изрази в стачки в училища в Ерусалим с искане охраната им да е на работа до края на учебните занятия. Правителството отстъпи и обяви, че са отпуснати средства за плащане на извънредното работно време на училищната охрана.

Последвайте канала на

1528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини