Турция нападна САЩ и Русия за оръжейните доставки в Сирия

  • 14 октомври 2015 10:24

  • 2286
  • 0
Турция нападна САЩ и Русия за оръжейните доставки в Сирия
© gettyimages

Остри критики отправи турският премиер Ахмет Давутоглу към САЩ и Русия, пише анкарският в. Хюриет.

Според министър-председателя доставяното и от Москва, и от Вашингтон оръжие и друго военно оборудване, предназначено за Демократическия съюз на кюрдите в Сирия, може да бъде използвано срещу Турция. Давутоглу изрази опасения, че оръжията може да попаднат в ръцете на бойци от забранената от Анкара – Кюрдска работническа партия (ПКК). По-рано в турски медии съобщиха за американски самолет пуснал с парашут оръжия и боеприпаси в район, контролиран от кюрдски милиции в Сирия. Говорител на Пентагона потвърди информацията, но заяви: Става дума за малко количество пистолети и патрони към тях.

Темата за доставките за оръжията, давани на въоръжената опозиция срещу сирийския президент – Башар Асад стана повод за нападки срещу САЩ от страна на Москва. Руският държавен глава Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обвини Вашингтон, че американското оръжие попада у джихадистите.

Външният министър на Вашингтон Джон Кери заяви днес пред студенти в Харвард, че САЩ имат готовност за споразумение с Русия, с което да се предотвратят евентуални инциденти с военни самолети на двете държави. Държавният секретар обяви за получаване на предложение от Москва, съобщи РИА Новости.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини