Какво е да се родиш при язидите

  • 29 септември 2015 14:21

  • 12188
  • 3
Какво е да се родиш при язидите
©

Съдбата на етно религиозната общност на язидите е трагична. Репортерът на CNN Иван Уотсън отиде в Иракски Кюрдистан, където се срещна и разговаря с представители на това малцинство. Те разказаха за ужасните престъпления на "Ислямска държава" срещу тях, цитиран от News7.

Язидите се обличат в черно – цвета на скръбта. Няма да покажем лицата на тези жени, за да запазим самоличността им в тайна. На 60 км от град Мосул се намира свещения за язидите храм Лалеш, в който те почитат предците си. Жените поучават благословия от своя духовен лидер. Той ги уверява, че след ритуала, всичко лошо, което се е случило, няма да се повтори. Призовава ги да спрат да носят черни дрехи, за да заличат спомена от страданието.

Преди малко повече от една години бойци на групировката атакувахали северния иракски град Синджар, където по непотвърдена информация са убили около 3000 язиди и са пленили още поне 5000. Това предизвиква паника сред местното население и десетки хиляди души напуснаха домовете си.

Активистът за защита на правата на язидите Мирза Динаи е разговарял с повече от 1000 души, предимно жени, които успели да избягат от плен на групировката "Ислямска държава". Много от тях са ставали жертва на сексуални посегателства, докато са били в плен. Системно са малтретирани и измъчвани от джихадистите. Страдат от посттравматичен стрес и тежка форма на депресия.

Този месец 66 жени и деца тръгват по дългия път към Германия. Властите в германската провинция Баден-Вюртемберг обявиха, че ще предоставят убежище на 1000 души, пострадали от посегателствата на екстремистката групировка. Освен дом, германските власти осигуряват и специализирана психологическа помощ на жертвите. Сред тези, които заминават, е и 15-годишният Саба Мирза Махмуд.

Чичото на момчето показва снимките на убитите от джихадистите негови роднини. 16-годишната сестра на Саба е държана в продължение на 3 месеца в плен от терористичната групировка. За щастие е успяла да избяга. Близките й се надяват тя да успее да започне нов живот в Германия. Чичото казва на племенниците си да се качват на автобуса. Това е трагедията на яздидите – преследвани заради вярата си.

Все още хиляди язиди остават в плен. Джихадистите се отнасят с тях като с роби. Тези, които извадят късмет и оцелеят, нямат друг избор, освен да се сбогуват с родните си места и да ги напуснат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12188 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
trap

2015.10.01 | 13:42

3
da go duhash ti pedal smotan pozdravi na maika ti
nazi

2015.10.01 | 13:42

2
да го духат и не ме заниват с техните проблеми.
ооо

2015.09.30 | 20:39

1
мюсулмански фанатик!

Добави коментар

Водещи новини