Иранският президент призова страните от региона да обединят усилията си в борбата с тероризма

  • 31 август 2015 17:38

  • 2415
  • 3
Иранският президент призова страните от региона да обединят усилията си в борбата с тероризма
© Gettyimages/Gulliver

Иранският президент Хасан Рохани призова страните от Близкия изток да обединят усилията си в борбата с тероризма, предаде ТАСС. Рохани направи изявлението си на втория международен конгрес, посветен на паметта на 17-те хиляди иранци, станали жертви на терористични атентати, допълва БТА.

"Призовавам всички страни от региона да обединим усилията си за интелектуално, политическо и правно сътрудничество, основано на всеобхватен план за борба с тероризма", заяви президентът. Рохани подчерта, че в този план трябва да бъдат разгледани "основните причини за появата на тероризъм, които се коренят в невежеството, предразсъдъците, екстремизма, бедността, липсата на развитие, както и в политиката на неравноправни договори и колониализъм". В противен случай международната коалиция няма да стигне до съгласие, отбеляза иранският президент. Той изрази надежда, че към евентуалната коалиция ще се присъединят различни политически и социални организации и институции на страните от региона.

Рохани отбеляза, че тероризмът се е превърнал в инструмент, използван от екстремистите за постигането на различни цели. Това явление "ще съществува дотогава, докато не му се даде универсално определение и не се прояви истинска воля в борбата с него", подчерта Рохани.

Иранският президент подложи на остра критика и международната общност, обвинявайки я в липса на инициатива за решаването на толкова критичен и ужасяващ проблем. "ООН и другите международни организации до момента не са предприели никакви стъпки против терористичните атаки в региона", заяви Рохани.

С подкрепата си за терористи, някои мюсюлмански страни от региона поемат част от отговорността за престъпленията на екстремистите. Няма съмнение, че тероризмът рано или късно ще се обърне и против тях, предупреди иранският президент. "Като страна, жертва на тероризма, Ислямска република Иран е пълна с решимост да се бори срещу всеки вид тероризъм навсякъде и срещу всеки народ", добави иранският президент. Той увери, че Техеран ще продължи да оказва помощ на страни като Ирак, Сирия, Ливан, Пакистан, Афганистан и Йемен в борбата им с екстремизма.

Последвайте канала на

2415 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
evgobul

2015.09.07 | 22:48

3
... абсолютно наложително е!..
dsdsf

2015.09.07 | 22:48

2
Само Иран ще унищожат ислямска държава ! Слава за великите ПЕРСИ
666

2015.09.05 | 19:11

1
Първо да спрат да подкрепят Хамас.

Добави коментар

Водещи новини