"Ислямска държава" уби Пазителя на Палмира

  • 19 август 2015 20:31

  • 6574
  • 3
"Ислямска държава" уби Пазителя на Палмира
© Gettyimages/Gulliver

Джихадистите от "Ислямска държава" са обезглавили един от най-известните археолози и изследователи на древността в Сирия, директора на архитектурно-историческия комплекс в Палмира Халед Асаад. Това съобщи шефът на департамента за древна история и музеи на Сирия Маамун Абдул Карим, цитиран от Ройтерс. "Пазителят" на Палмира е бил обезглавен публично на площад пред музея в древния град, който джихадистите превзеха през май.

82-годишният Халед Асаад е работил в Палмира над 50 години, той е автор на множество научни разработки, изключително ерудиран човек, отдаден на науката, коментира Абдул Карим. Халед Асаад е работил десетилетия като главен археолог на разкопките в Палмира, докато през 2003 г. се пенсионира. Дори и след това обаче остава активен като експерт по въпросите на Палмира в културното министерство на Сирия."Трудно е да си представим как може да бъде обезглавен такъв учен, внесъл огромен принос в изследването на забележителния древноримски град", каза Карим по тв канала "Ал Арабия". Според Карим ученият е бил пленен от джихадистите преди около месец и разпитван много дълго време. Преди убийството Асаад е бил зверски измъчван в продължение на няколко седмици.

Те се опитвали да получат информация от него за местонахожденията на съкровищата на древния град, но безуспешно. Обезглавеното му тяло е било окачено на антична римска колона на централния площад в Палмира. След като ИД превзе Палмира в средата на май цялата територия на града беше минирана. Ислямистите извършиха брутални масови екзекуции на мирни граждани и военнопленници. В началото на юли терористите унищожиха няколко древни паметника, които джихадистите смятали за езически и кощунствени. Сред тях бе и статуята "Лъвът Алат", която е на повече от 2000 г. и бе разположена на входа на музея в Палмира.

Последвайте канала на

6574 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
кой

2015.10.02 | 23:49

3
Потресаващо варварство!

2015.10.02 | 23:47

2
Явлението „Ислямска държава“ се превърна в бедствие.
Борислав

2015.10.02 | 23:47

1
Само не ми казвайте, че тези изроди, които са щедро спонсорирани от САЩ, Саудитска Арабия и Израел не могат да бъдат ликвидирани!! Става въпрос за 50-60 000 чалми, повечето от които наемници (защото такава масова психоза не може да обземе няколко десетки хиляди души), които много лесно могат да бъдат смазани, но американците (както и турците впрочем) не желаят това!! Те правят някакви фиктивни обстрели и бомбандировки, но под масата ги супсидират и насърчават, защото са им удобен инструмент в заплашването на останалия свят (борбата с тероризма). Същото важи и за Израел, и за Турците, като последните желаят съседна Сирия да е под техен контрол и да се свали неудобния доктор Башар Асад - законно избран президент. Колкото до евреите и тяхната терористична държава - Сирия и Иран са абсолютно неподвластни на световния капитал и те неприкрито, ами даже ожесточено искат смазването на управлението и ресурсите на тези две страни.... ИДИЛ - това е просто сбирщина от главорези, които се съмнявам да са и под влияние на религиозния фанатизъм на исляма, ами са наемни убийци... Само ръководителите им ги насърчават в престъпленията и чудовищните деяния, която нито една, дори сектантска религия не толерира!! Ето защо, както и при талибаните, докато САЩ и световния финансов елит не престанат да наливат пари в тях, те ще продължат да вършат мръсотии и сатанизми - или поне докато една сериозна държава (и армия), например Руската, не се захване с тях и тяхното тотално унищожение. Защото войските и на Сирия, и особено на Ирак, са изключително ненадеждни и слаби да се справят с тази сган. (Иракските войници много често изоставят градовете и техниката си без бой, виждайки как терористите се насочват към позициите им). Впрочем и един въпрос - защо никой не коментира как т.н. Свободна сирииска армия се вля в редиците на главорезите от ИД??

Добави коментар

Водещи новини