САЩ и Русия се договориха за проекторезолюция в ООН за химическите атаки в Сирия

  • 06 август 2015 14:17

  • 1893
  • 1
САЩ и Русия се договориха за проекторезолюция в ООН за химическите атаки в Сирия
© Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди пред репортери в Куала Лумпур днес, че е постигнал споразумение с руския външен министър Сергей Лавров по проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която има за цел да идентифицира кой стои зад химическите атаки в Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

"Мисля, че постигнахме съгласие и ще се опитаме тази резолюция да се гласува бързо. Тя ще позволи да бъде създаден механизъм за разследване, който да установи кой е виновен за тези нападения, и ще се постави началото на процес на търсене на отговорност. ... Искаме да отидем по-далече от простото установяване на фактите,...а да открием кой фактически е използвал (химическо оръжие) и да го държим отговорен за това", обясни Кери.

Съветът за сигурност вероятно ще гласува утре по американско предложение да бъдат помолени генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и световната организация за борба срещу химическите оръжия да съставят екип от разследващи експерти, който да посочи кой е виновен за нападенията с отровни газове в Сирия, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

След като бъдат посочени виновници за химическите атаки ще стане възможно 15-членният Съвет за сигурност да предприеме действия. Съветът вече заплаши с последствия за такива атаки, които могат да включват и санкции. Споразумението между Москва и Вашингтон по въпроса е било финализирано на разговорите в Малайзия между Кери и Лавров.

Няколко дипломати, пожелали анонимност, казаха, че ако в близките часове никоя от страните членки на съвета не възрази, гласуване по проекторезолюцията може да бъде насрочено за утре.

Последвайте канала на

1893 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Педала путю ЩЕ ЯДЕ ЧЕРНИЯ НА ОБАМА хахахахахахаха

2015.08.27 | 01:24

1
АВЕ ДА ИМ ЕВА МАЙКАТА НА ТИЯ ПИЯНИ БОКЛУЦИ руски КАКВО ГИ ПИТАТЕ ТЕ НЯМАТ ДУМАТА

Добави коментар

Водещи новини