Турция лишава депутати-терористи от имунитет?

  • 28 юли 2015 14:44

  • 2600
  • 1
Турция лишава депутати-терористи от имунитет?
© gettyimages

Турският парламент да разгледа възможността депутатите, свързани с терористични организации, да бъдат лишени от имунитет, призова президентът на страната Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, пише местният в. Хюриет.

Изявлението на държавния глава идва на фона на операцията на турските въоръжени сили в Ирак срещу бойците на Ислямска държава (ИД), както и акциите на полицията, жандармерията и армията срещу членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в страната и Сирия. "Не трябва да направим нито една крачка назад в борбата срещу тероризма. Не е възможно да се продължи с мирните преговори, когато нашата национална сигурност е поставена под въпрос", заяви Ердоган на пресконференция преди да замине за посещение в Китай.

Анкара започна операция срещу ИД и ПКК на 24 юли 2015 г. след взрива в югоизточния град Суруч, при който загинаха над 30 души. По-късно ПКК обяви примирието за нищожно. Въпросът за ударите по ИД е обсъждан сред лидерите на НАТО. Днес в декларация на Алианса се заклеймява атаката срещу Турция и се изказва солидарност с единствената мюсюлманска държава в Пакта. По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето призова ударите по ПКК да бъдат реципрочни.

В същото време РИА Новости съобщи за атентат срещу офицер в югоизточния град Шемдинли. Неизвестни лица са простреляли лейтенант от турската армия, облечен в цивилни дрехи. По първоначални данни извършителите на престъплението са членове на ПКК. Състоянието на простреляния е критично.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
N. Arifova

2015.07.30 | 15:49

1
Citirayte korektno! Ako byahte gledali vnimatelno vodeshtite politicheski novini v TR, shtqhte da vidite,che sapredsedatelqt na prokyurdskata partiq HDP v Medjlisa, prizova za dobrovolno otkazvane ot deputatski imunitet!

Добави коментар

Водещи новини