800 арестувани при операция срещу ИД и ПКК в Турция

  • 27 юли 2015 12:24

  • 1787
  • 0
800 арестувани при операция срещу ИД и ПКК в Турция
© gettyimages

Около 800 души са арестувани при операцията на турските сили за сигурност по цялата територия на страната, пише местният в. Хюриет.

Днес правителството в Анкара начело с Ахмет Давутоглу направи обобщение на акцията срещу членове и симпатизанти на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) и привърженици на джихадистката групировка Ислямска държава (ИД), която започна на 24 юли 2015 г. Премиерът на страната днес в коментар на действията на полицията и военните заяви, че масовите арести са знак за промяна на ролята на страната в региона на Близкия изток. В същото време водачът на прокюрдската и участваща в официалния политически живот на Турция Народнодемократическа партия - Селяхаттин Демирташ обвини властите в Анкара в разпалване на гражданска война.

Словесната баталия между политиците в югоизточната ни съседка идва на фона на противоречиви сведения за действията на турската армия в населените с кюрди райони в Ирак и Сирия. Днес кюрдски активисти обвиниха Анкара в танков обстрел срещу сирийско село. Официален представител на турското военно министерство отрече твърденията.

По-късно днес руският заместник-министър на външните работи Олег Сиромолотов не изключи бойците на ИД, действащи в Сирия, да са се сдобили с химическо оръжие. "Вероятно джихадистите са превзели складове на армията на близкоизточната страна, в които има бойни отровни вещества", заяви дипломатът. Той обаче посочи, че не разполага с данни дали ИД е използвала оръжия за масово поразяване срещу кюрдските милиции.

Да припомним, през 2013 г.и 2014 г Башар Асад бе обвинен от Запада в използване на бойни отровни вещества срещу опозицията. Москва бе сред най-яростните критици на тези твръдения.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини