Командир от "Ислямска държава" в Афганистан е убит при въздушен удар

  • 09 юли 2015 16:08

  • 2353
  • 1
Командир от "Ислямска държава" в Афганистан е убит при въздушен удар
©

Един от главатарите на групировката "Ислямска държава" в Източен Афганистан е бил убит при въздушен удар, съобщи днес представител на афганистанското разузнаване, цитиран от ДПА.

Маулави Шахидула Шахид беше бивш говорител на "Техрик-е-Талибан Пакистан" ("Движение на талибаните в Пакистан", ТТП) и първият екстремист в района, който публично се закле във вярност към "Ислямска държава". ТТП атакува предимно пакистански правителствени мишени и не е пряко свързано с афганистанските талибани. Смята се, че Шахидула Шахид се е прехвърлил в Афганистан след дезертирането си в ИД.  Той е бил убит във вторник при въздушен удар на безпилотен самолет в окръг Ачин в източната провинция Нангархар, съобщи Националното управление по сигурността, цитирано от БТА.

Шахидула Шахид оглавяваше подразделението на групировката в провинция Хорасан, посочи управлението, имайки предвид провинция, която ИД провъзгласи в района. Той е бил ликвидиран заедно с втория човек в командването и ръководител на военните операции Гул Заман и неговия заместник Джахадяр, допълни разузнаването.Афганистанското правителството твърди, че "Ислямска държава" извършва набези в Афганистан и действа в поне три провинции. Талибаните, които воюват с правителството от близо 14 години, предупредиха ИД да стои настрана. И двете организации искат да наложат ислямско управление, но талибаните не признават халифата, провъзгласен от "Ислямска държава".

Последвайте канала на

2353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.29 | 17:11

1
Избийте се бе вашата мама циганска!

Добави коментар

Водещи новини