Безпаричие спира белгийската мисия срещу ИД

  • 08 юни 2015 11:12

  • 1516
  • 2
Безпаричие спира белгийската мисия срещу ИД
©

Белгия ще прекрати до края на юни участието си в операцията на международната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД). Това съобщи министърът на външните работи Дидие Рейндерс.

По неговите думи бюджетът на министерството на отбраната на Белгия не е с неограничени възможности. По думите на министъра, тъй като се очаква мисията "Пустинен сокол" на коалицията да продължи с години, възможно е догодина белгийските военни да се включат отново в борбата срещу ИД. Белгия се присъедини към коалицията миналия септември, като изпрати в Йордания 120 военни и шест изтребителя Ф-16 за поразяване на цели в Ирак. Бе уточнено, че белгийските военни допринасят за пет процента от ударите по ИД.

От началото на тази година белгийските власти получиха множество терористични заплахи, оправдани с участието в международната коалиция. За първите три месеца на мисията Федералният парламент бе отпуснал бюджет от 23 милиона евро. Белгийската мисия продължи 10 месеца, а решението за изтегляне предстои да бъде утвърдено допълнително, като вчера е било съобщено на йорданските власти.

Последвайте канала на

БТА
1516 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.13 | 22:38

2
Белгийците без пари ?Да им дадем от нашия заем!

2015.06.13 | 22:37

1
Белгия разсипа Конго.Окраде диамантите им!Помните ли Хамаршелд,Чомбе,Мобуто Сесе Секо?

Добави коментар

Водещи новини