Хусите превзеха град на брега на Арабско море

  • 27 март 2015 21:47

  • 3728
  • 3
Хусите превзеха град на брега на Арабско море
©

Йеменската шиитска милиция хуси и присъединилите се към нея армейски части превзеха днес южния град Шакра в йеменската  провинция Абиян, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни жители. С това хусите за първи път се укрепиха на брега на  Арабско море.

Влизането на шиитите хуси в града означава, че те контролират изцяло достъпа по суша към пристанищния град Аден, който е на около 100 километра на югозапад. Аден е последният бастион на техния враг, президента Абд Рабу Мансур Хади.

За една седмица интензивни боеве с верните на президента Хади сили, хусите превзеха пристанищния град Моха на северозапад от Аден, и северните покрайнини на града. Това означава, че Аден е в опасност въпреки продължаващите втори ден въздушни  удари срещу силите на хусите. Въздушните удари се ръководят от Саудитска Арабия.

В същото време 21 бунтовници хуси бяха убити, след като попаднали в засада, предаде Франс прес. Засадата е била заложена в село Ал Вахт, на 15 км на север от Аден, от членовете на  местно племе.

В Аден ситуацията е много напрегната. Шиитски бунтовници се бият с членове на "народните комитети" в различни квартали, съобщава Франс прес

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3728 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.03 | 15:44

3
Ама тия от снимката хуси-гвардейци ли са?Те са със специално облекло!Да им вземем модела,че няма пари да обличат и нашата армия така модерно.

2015.04.03 | 15:44

2
Е РЕ БАТЕ НЕКА И ТАМ ДА РАЗДАДЪТ ОТ МОДЕРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ.ИСКАШ ОЩЕ ЛИ ДА ИЗОСТАНАТ
angel60+

2015.04.01 | 11:32

1
Хора от миналото с модерно оръжие,вместо с лъкове и стрели...кои ли добри самаряни въоражават тези изкопаеми???

Добави коментар

Водещи новини