Принц Чарлз: Много, много малко християни ще останат в Близкия Изток

  • 08 февруари 2015 13:02

  • 2803
  • 6
Принц Чарлз: Много, много малко християни ще останат в Близкия Изток
© Getty Images/Guliver

Британският принц Чарлз изрази опасения, че ще останат "много, много малко" християни в Близкия Изток след сътресенията, от които е обхванат регионът, предаде Асошиейтед прес.

Наследникът на британския трон, който е на обиколка в региона заяви пред Би Би Си, че положението на християните, които са преследвани от ислямски екстремисти, е "най-мъчителната ситуация", макар че е важно да се помни, че те са само едно от преследваните малцинства сред много по целия свят.

"Но същевременно се опасявам, че проблемите в Близкия изток няма да изчезнат веднага", каза принцът в предварително записано интервю за радио предаване. Той призова за повече работа за изграждане на мостове между религиите.

Ако наследи майка си кралица Елизабет Втора като монарх, Чарлз ще стане светски ръководител на Англиканската църква и ще приеме титлата "Защитник на вярата", отбелязва Асошиейтед прес.

По думите му макар и званието да се отнася до англиканството, той смята, че ролята включва защитата и свободата на вероизповедание и на другите религии.

Вчера 66-годишният принц започна шестдневна обиколка в Йордания и страните от Залива.

Той се срещна с иракски бежанци християни в Аман и ще бъде приет от крал Абдулла Втори, дни след като екстремистите от "Ислямска държава" разпространиха видеозапис с изгарянето назаловен йордански пилот на изтребител, отбелязва Асошиейтед прес.

Стотици хора от Великобритания се присъединиха към екстремистите в Сирия. Чарлз каза, че броят на младите британци, които се обръщат към екстремизма, е обезпокоителен - макар че "сред аспектите на тази радикализация е търсенето на приключения и силни усещания на определена възраст", предаде БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2803 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.07.31 | 13:54

6
Толкова ли е грозен? И сина му също като него!Ако че имат синя кръв!

2015.02.17 | 22:38

5
Британия ще остане без християни !Понеже сте толерантни към диваците !!!

2015.02.17 | 20:53

4
...докато все по-безгласно т.нар. "Евро-атлантически свят" –наблюдава издевателствата над тамошните христяни. И още нещо, да все по-малко ще са там и все по-обзправени, докато ислямската сган в европа ще става все повече и с все повече права...инш Аллах!

2015.02.15 | 22:12

3
СИГУРНО ЗАТОВА НАСЕЛИХТЕ ЕВРЕИТЕ ТАМ
Alabala

2015.02.15 | 10:36

2
Дръвник. Евреите НЕ СА ХРИСТИЯНИ бе, глупендер.

2015.02.15 | 09:31

1
принце , гнева от безизходицата и тиранията няма връзка с приключенския дух и търсенето на силни усещания

Добави коментар

Водещи новини