Арестуваха йордански журналисти заради слухове за размяна на джихадистка срещу заложници

  • 29 януари 2015 15:02

  • 877
  • 0
Арестуваха йордански журналисти заради слухове за размяна на джихадистка срещу заложници
©

Двама ръководни кадри на информационен сайт в Йордания бяха арестувани заради разпространението на слухове, свързани с размяната на иракска затворничка със йордански и японски заложници, държани от групировката Ислямска държава (ИД), предаде АФП.

Собственикът на сайта "Сарая нюз" Хашем ал Халиди и главният редактор на сайта Сейф Обейдат могат да получат до 15 години затвор, ако вината им бъде призната. Близкоизточното кралство е под силен натиск, откакто ИД, която държи в плен йордански пилот и японски журналист, поиска в замяна на свободата им от йордански затвор да бъде освободена иракска джихадистка. Саджида ар Ришауи беше осъдена на смърт за участие във вълна от атентати през 2005 г. в Аман и сега се намира в йордански затвор. Япония помоли за съдействие Йордания във връзка с освобождаването японския заложник и Йордания предложи да освободи джихадистката.

Сайтът "Сарая нюз" съобщи вчера, че иракчанката е била освободена и е пристигнала в Ирак, за да бъде предадена на ИД в замяна на японския заложник. Това обаче се оказа невярна информация. Двамата ръководни кадри на сайта бяха обвинени, че са използвали комуникационни средства, за да разпространят идеите на терористична организация.

Същевременно днес ИД отправи нови заплахи за убийството на двамата заложници, допълва АФП. В акаунти в Туитър джихадистите казват, че ще екзекутират до края на деня йорданския пилот, ако Аман не освободи иракската джихадистка. Заплахата е в аудиофайл, качен в Туитър. Тя е отправена на английски език от глас, който наподобява вероятно този на японския заложник Кенджи Гото.

Последвайте канала на

БТА
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини