Ирански самолети са нанесли удари срещу ИД в Ирак

  • 03 декември 2014 09:10

  • 1554
  • 0
Ирански самолети са нанесли удари срещу ИД в Ирак
©

Ирански самолети са нанесли удари срещу джихадистите от сунитската радикална групировка "Ислямска държава" в Ирак през последните дни, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от АФП.

"Разполагаме със сведения, че иранците са нанесли удари със самолети Ф-4 "Фантом", посочи говорителят. Изявлението му бе направено, след като арабският тв канал Ал Джазира показа самолети Ф-4, каквито се използват в иранската армия, да атакуват мишени в иракската провинция Диала на границата с Иран, информира БТА. Джон Кърби обясни, че е задължение на иракското правителство да координира въздушните удари, извършвани от различните страни в международната коалиция срещу "Ислямска държава". Той добави, че няма никаква промяна в политиката на САЩ, що се отнася до отказа им да съгласуват действията си с Техеран.

Иранската армия е активна в района и отдавна помага на шиитските милиции и на иракската армия, но за първи път Вашингтон потвърждава за извършени ирански въздушни удари срещу ИД. Иран е предоставил на разположение на Ирак и самолети Су-25, а според слуховете те се управляват от ирански пилоти, посочва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини