"Ню Йорк таймс": Корупцията спъва иракската армия в борбата й срещу "Ислямска държава

  • 24 ноември 2014 11:00

  • 1871
  • 1
"Ню Йорк таймс": Корупцията спъва иракската армия в борбата й срещу "Ислямска държава
© Getty Images/Guliver

Армията и полицията на Ирак са толкова окрадени от собственото си корумпирано ръководство, че почти рухнаха тази пролет пред настъплението на екстремистите от радикалната групировка "Ислямска държава", въпреки около 25-те милиарда  долара, вложени в американско обучение и екипировка през последните 10 години и още дори още по-големите суми, отпуснати  от иракския бюджет, пише в кореспонденция от Багдад в. "Ню Йорк таймс".

САЩ настояват всяка нова помощ и въоръжение за борбата с "Ислямска държава" да минават през иракската армия, включително  парите и оръжията за племенните бойци, които са готови да помагат в битката с групировката. Но някои от оръжията, които неотдавна бяха доставени на армията, вече се озоваха на черния пазар и в ръцете на бойци от "Ислямска държава", казват иракски офицери и депутати. А иракските войници често заявяват, че получават само частични доставки или некачествени оръжия, защото командирите им са взели подкупи или продават част от екипировката и боеприпасите, пише вестникът, цитиран от БТА.

Мнозина водачи на сунитски племена, които изпитват силно недоверие към доминираната от шиитите армия, приканват САЩ да праща заплати и оръжия директно на племената, както по време на борбата срещу Ал Кайда в Ирак преди седем години. Официални лица от доминираното от шиити правителство обаче заявяват, че всякакви американски опити да се работи пряко с племената ще са нарушение на иракския суверенитет и ще изострят напрежението на верска основа, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.25 | 16:39

1
Както и да го увъртат целият свят разбра че САЩ не воюват срещу ислямска държава а я снабдяват с най-новото и модерно оръжие !

Добави коментар

Водещи новини