ООН: Лидерите на ИД са отговорни за масови военни престъпления

  • 14 ноември 2014 18:40

  • 1600
  • 4
ООН: Лидерите на ИД са отговорни за масови военни престъпления
© gettyimages

Командирите на групировката "Ислямска държава" носят отговорността за масови военни престъпления в Североизточна Сирия, където всяват страх, обезглавявайки , убивайки с камъни и застрелвайки мирни жители и пленени бойци, заявиха днес следователи на ООН, цитирани от Ройтерс.

Това са крещящи нарушения на международното хуманитарно право, се казва в доклада на разследващата комисия на ООН за Сирия. Експертите призоваха световните сили да направят необходимото командирите, виновни във военни престъпления и престъпления против човечеството, да бъдат изправени пред Международния наказателен съд. В доклада се посочва, че водачът на групировката Абу Бакр ал Багдади упражнява "абсолютна власт" и се констатира, че "Ислямска държава" засилва позициите си в Сирия въпреки въздушните удари срещу нея, предаде БТА, цитирайки ДПА. Откакто е започнала ръководената от САЩ военновъздушна операция срещу групировката, тя лишава от храна и лекарства стотици хиляди хора и крие бойците си сред мирните жители, съобщи АП, позовавайки се на доклада.

Документът е изработен въз основа на разговори с над 300 души, избягали от контролирани от "Ислямска държава" райони или все още живеещи там, както и на доказателствен материал - видеозаписи и снимки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1600 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.11.23 | 21:30

4
Следващият път хамериканците да внимават кого снабдяват с оръжие. Те и на нашите циганьори ако раздадат калашници, бомби,и РПГ-та и те ще почнат да ни колят и избиват...

2014.11.23 | 21:30

3
Няма вече истински мъже като Хари Труман, който приключи войната с Япония за три дни с две бомби. На тези чашми и една ще стигне.

2014.11.15 | 20:48

2
САЩ с едната ръка ги финансират , а с другата ги уж "бомбандират".

2014.11.15 | 20:48

1
Sponsorite sa vinovni-Tyrcia i USA !

Добави коментар

Водещи новини