Продължават преговорите за ядрената програма на Иран

  • 10 ноември 2014 19:57

  • 1268
  • 0
Продължават преговорите за ядрената програма на Иран
©

Иран САЩ и ЕС продължиха в непланиран втори ден днес преговорите си в Маскат - столицата на Оман, опитвайки се да преодолеят оставащите различия по пътя към споразумение за иранската ядрена програма.

Засега обаче няма признаци за постигане на пробив, въпреки приближаването на поставения краен срок за постигане на резултат - 24 ноември, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. В разговорите участват иранският външен министър Мохамад Джавад Завари, държавният секретар на САЩ Джон Кери и емисарят на ЕС Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г.. Кери и Зариф направиха предпазливи изявления преди началото на вечерната сесия на разговорите в луксозен хотел в Маскат. На въпрос дали има прогрес, Кери отвърна кратко: "Работим усилено". А Зариф каза: "Вероятно ще успеем".

Целта на дискусиите е да се поставят проверяеми лимити върху обогатяването на уран от Иран, като гаранция, че той няма да произвежда ядрено оръжие, а в замяна санкциите срещу Иран ще бъдат вдигнати постепенно. Ройтерс цитира дипломати, според които най-трудните оставащи проблеми са мащабите на иранската обогатителна програма, продължителността на окончателното споразумение и темпото, с което ще бъдат отменяни санкциите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини