САЩ: Турция бездейства в борбата с ИД

  • 08 октомври 2014 09:07

  • 2594
  • 10
САЩ: Турция бездейства в борбата с ИД
© gettyimages

Планът на американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият да води борба с групировката Ислямска държава (ИД) без да въвлича САЩ по-сериозно в гражданската война в Сирия, е подложен на тежко изпитание, след като екстремистката организация затяга обръча около сирийския град Кобане на границата с Турция, пише в. "Ню Йорк таймс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че градът е на път да падне, а кюрдските бойци предупредиха за непосредствена опасност от кървава баня, ако не бъдат подкрепени - опасение, което се споделя от САЩ, изтъква изданието. Според Ердоган Турция, чийто войски наблюдават през границата боевете в Кобане, няма да допусне да бъде въвлечена по-сериозно в конфликта с ИД, освен ако САЩ не се съгласят да окажат по-голяма помощ на бунтовниците, които се опитват да свалят от власт сирийския президент Башар Асад. Това засилва напрежението с Обама, който иска Анкара да предприеме по-енергични действия срещу екстремистката групировка и да остави настрана битката срещу Асад, посочва вестникът.

Ердоган също така се противопоставя на призивите да изпрати войски през границата при отсъствието на забранена за полети зона, която да предпазва от сирийски въздушни атаки. Вашингтон е недоволен от поведението на Анкара, която според него си търси извинения, за да не се ангажира по-сериозно във военно отношение. Според служители, цитирани от "Ню Йорк таймс", предвожданата от САЩ коалиция, която засилва въздушните удари срещу ИД, на практика вече налага забранена за полети зона над Северна Сирия, така че по думите им исканията на Ердоган за такава зона са неоснователни.

Боевете между кюрдските сили и бойците на "Ислямска държава" за Кобане предизвикаха силно напрежение в Турция, където хиляди демонстранти излязоха по улиците, за да изразят гнева и недоволството си от бездействието на турското правителство, отбелязва британският в. "Гардиън". Влиянието, което задълбочаващата се криза оказва върху Турция и региона, получи нагледен израз при протестите, които бяха съпроводени от насилие с жертви и ранени, изтъква изданието.

Ако Кобане бъде превзет от "Ислямска държава", Турция вероятно ще се сблъска със силна враждебна реакция от страна на кюрдското й население. Хиляди хора от цялата страна вече са пристигнали на границата, за да предложат своята подкрепа. Някои се опасяват, че ако градът падне, екстремистите ще продължат настъплението и на турска територия, посочва "Гардиън".

Евентуална победа на "Ислямска държава" в Кобане би била поражение за коалицията, бореща се с джихадистите, които продължават да завоюват територии въпреки въздушните удари на международните сили, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". Превземането на града би съдействало за подобряване на снабдяването и комуникациите на групировката и би затвърдило контрола й върху значителен район в североизточната част на Сирия. То също така би представлявало тежък удар за кюрдските бойци, които са най-ефективният враг на "Ислямска държава" в страната, коментира изданието.

Последвайте канала на

БТА
2594 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2015.06.06 | 08:23

10
тъпанарите мерика подпалиха чергата с кеф а сега олеле помагайте Нали те си създадоха тея бунтовници, въоръжиха ги юрууушшш да сваляме Асад. А сега оппааа назад назад моме Обама

2015.06.06 | 05:40

9
Свобода и незавидимост за Кюрдистан!!!
livain

2015.06.06 | 05:39

8
разбира се ,че ще бездейства,дали неса им запушили устите с ефтин петрол

2015.05.05 | 01:42

2
НИКАКВИ ЛЪЖИ НА БОКЛУЦИ НЕ ПОМОГНАХА ТУРЦИЯ ДА БЪДЕ ПОЧИНЕНА И ПРЕВЪРНАТА В КУКЛА НА КОНЦИ! БРАВО ТУРЦИЯ!

2015.06.06 | 05:39

7
Та кой ислямист ще воюва срещу исляма ?Да не сте си изпили акъла или ви предстои да го изпиете ! Вън Турската паплач от НАТО !

2015.06.06 | 05:39

6
Ердоган е ислямист. В НАТО няма място за ислямисти, камо ли в Европа. Да живее светска Турция, а не ислямистка.

2015.06.06 | 05:38

5
Алооооо, Турция, Ердоган е ислямист, защо го избирате, нали искате да живеете като Европейци. Да сте живи и здрави, бъдете си мюсюлмани, няма лошо, но ислямизмът е много лошо нещо.
john

2015.06.06 | 05:37

4
тия нямат нищо общо с исляма , само използват името , тия са кукли на англичани и американци , америка ако иска много бързо ще ги спре , но не спира защото са техни кукли

2015.06.06 | 05:37

3
Турците казват,че искат да ги въвлечат във война,а те не искат да бъдат въвлечени във война и се опъват.

2014.10.16 | 17:23

1
нека да идат български и американски гвардейци да воюват срещу"ИД"(Християнска подлога)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини