ООН: Джихадистите градят "къща от кръв"

  • 08 септември 2014 11:45

  • 2954
  • 7
ООН: Джихадистите градят "къща от кръв"
© Getty Images/Guliver

Джихадистите са превзели огромни територии в Ирак и Сирия и възнамеряват да изградят „къща от кръв”, каза новият върховен комисар по правата на човека в ООН, йорданският дипломат принц Зеид Раад Зеид ал Хюсейн, предаде AFP.

Действията на „Ислямска държава” „разкриват само как би изглеждала държава от екстремисти, която това движение в действителност ще се опита да управлява в бъдеще”, каза йорданският принц пред Съвета на ООН по човешките права. „Това ще е сурова, подла къща от кръв”, допълва той.

По-рано днес беше съобщено, че белгийски имам е бил обезглавен в Сирия заради съмнения, че шпионира в полза на белгийското контраразузнаване, посочи БТА.

Според холандски медии Ислямска държава държи в плен 17 джихадисти от Запада, сред които има двама белгийци. Общо белгийските граждани на сирийския фронт са около 200, според неподлежаща на пълно потвърждение информация.

Белгийските медии днес разпространяват данни от доклад на британска неправителствена организация, според който Ислямска държава разполага с оръжия съветско производство от 60-те и 80-те години на миналия век, включително противотанкови боеприпаси. Уточнява се, че докладът ще бъде оповестен по-късно днес и в него се отбелязва, че част от ракетите са произведени в Югославия преди разпада на федерацията. Те са били прехвърлени миналата година на Свободната сирийска армия. Предполага се, че част от противотанковото оборудване, югославско производство, е било доставено през 2012 година от Хърватия с пратка, платена от Саудитска Арабия.

Сред намерените оръжия в кюрдските райони на Сирия и Ирак е имало и боеприпаси, производство на САЩ, заради което се предполага, че джихадистите са превзели складове на иракската армия. Експертите отбелязват, че американското оръжие е съвременно, но за него е много трудно да се намерят муниции на черния пазар.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2954 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.05.21 | 19:35

7
Не знам. Има нещо гнило. САЩ финансират голяма част от терористичните организации, после настройват хората да мразят мюсюлманите и превръщат тероризма във враг номер 1?? Дали следващата голяма война няма да е между еврейски "кръстоносци" и еврейски "джихадисти" ???

2014.11.01 | 21:41

6
НЯМА ДА БУТНАТ АСАД И ДА ПОДЧИНЯТ ИРАК КАКВАТО ЯВНО Е ЦЕЛТА. АКО ИСКАТ ДА СИ ГРАДЯТ КЪЩАТА ОТ ГОВНА.

2014.11.01 | 21:40

5
когато ограбиш даден народ (Ирак,Сирия,Либия) хорат обикновено искат възмездие и правят революция така че САЩ и ЕС да не се правят на учудени нали те разориха тези хора.Исторята се повтаря с Иран(революция през 1972 изгонени са консиционерите на петролни находища САЩ,Англия,Франция,Холандия и техното проеже краля )

2014.11.01 | 21:40

4
ОЩЕ ЕДНА ДВЕ ГОДИНИ ЗАЛОЖНИЦИ МАСОВИ УБИЙСТВАЩЕ СИ ПОЖЕЛАЯТ И ТУРЦИЯ,ЩЕ СЕ ПОЧНАТ ЕДНИ ПРЕГОВОРИ ЕДНИ ЧУДЕСИИ И ИСЛЯМСКИТЕТЕРОРИСТИ ЩЕ СЕ СДОБИЯТ СЪС СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА И МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ ЩЕ ГИ ПРИЗНАЕ ПРИМЕР КОСОВО
гошо

2014.09.11 | 22:57

2
Този "Халифат" е произведение на мръсните евреи и слугите им американци и саудити.Сега "бомбандират",както бомбандираха американското дете Садам.

2014.09.16 | 09:05

3
Само дето се пише бомбардира, а не бомбандира.

2014.09.11 | 21:31

1
Ето гоАнтихристът....,за който се говри в Библията.

Добави коментар

Водещи новини