САЩ коват съюз срещу Ислямска държава

  • 05 септември 2014 13:06

  • 1773
  • 0
САЩ коват съюз срещу Ислямска държава
© gettyimages

САЩ ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" в Ирак, заяви днес на срещата на върха на НАТО държавният секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Това са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада. Кери призова всички тези съюзници да дадат по някакъв начин своя принос в борбата срещу "Ислямска държава". Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е "общата червена линия", подчерта той. Държавният секретар на САЩ призова до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец да бъде изработен план за борба с джихадистите. НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата й срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви представител на западно правителство, цитиран от Ройтерс.

Очаква се лидерите от Алианса да се договорят днес пактът да помогне при организирането на помощта за Ирак в областта на сигурността, включително чрез координиране на доставките по въздуха, посочи той. Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, НАТО ще създаде своеобразен център, който да координира предложенията за военни пратки и ще осигурява транспортни самолети.

Последвайте канала на

БТА
1773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини